Υπ’ όψιν κ. Λίνας Μενδώνη

Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Ενόψει της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την πυρπόληση της Σμύρνης και αναμένοντας το έτος 2022 να ανακηρυχθεί αυτονόητα έτος προσφυγικής μνήμης, αιφνιδιαζόμαστε δυσάρεστα από μία άστοχη απόφαση. Η οφειλόμενη συμβολική σήμανση προσπεράστηκε δυστυχώς με την ανακήρυξη του 2022 ως λογοτεχνικού έτους «Ιάκωβος Καμπανέλλης».

Η απόφαση υπέρ της καθ` όλα άξιας προσωπικότητας του Ιάκωβου Καμπανέλλη, απέναντι σε αυτή την εμβληματική αναγκαιότητα και ιστορική προβολή είναι ακατανόητη, εκθέτοντας μάλιστα την υστεροφημία του ίδιου σ` έναν διχαστικό δημόσιο διάλογο.

Η παρούσα διαμαρτυρία των συλλόγων μας και οι αντιδράσεις των απανταχού προσφυγικών σωματείων, εγκαλούν άπαντες στην υποχρέωση μνημειακής κατοχύρωσης της ιστορικότητας των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή το 2022 και μόνον αυτής. Το κάψιμο της Σμύρνης, της δικής μας Σμύρνης, της Γκιαούρ Ισμίρ και το ολοκαύτωμα της Μ. Ασίας με τα φρικαλέα γεγονότα του, δοκιμάζουν τα όρια της ανθρώπινης λογικής.

Για τους Έλληνες της Ανατολής, τους Έλληνες του Πόντου και για όλους τους Χριστιανικούς πληθυσμούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σήμανε την απώλεια των πατρίδων τους με απάνθρωπο τρόπο και τη συρρίκνωση της επικράτειας του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Είναι ομολογία της Ιστορίας και δεν υποβαθμίζεται, παρά διδάσκει εσαεί. Τιμούμε αυτονόητα τον αγωνιστή της Δημοκρατίας και λογοτέχνη Ιάκωβο Καμπανέλλη. Το πνευματικό του έργο ήταν ένας διαρκής αγώνας για την αξιοπρέπεια του πολίτη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά που αποστερήθηκε ο Μικρασιατικός Ελληνισμός Του πρέπει του Ιάκωβου Καμπανέλλη τιμή και αναγνώριση. Όχι όμως αποπροσανατολιστικά. Όχι υποσκελίζοντας τον ιστορικό συμβολισμό του 2022, που καθόρισε δραματικά τη μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας και οφείλει να συνεχίσει την εμφατική νοηματοδότηση της εξωτερικής της πολιτικής, ως πλοηγός στους περίεργους καιρούς των εθνικών μας θεμάτων.

Αξιότιμη κ. Μενδώνη, σας καλούμε να αναστοχαστείτε αναπέμποντας την απόφαση ανακήρυξης του έτους 2022 ως “Ιάκωβου Καμπανέλλη“. Είναι η επέτειος των 100 χρόνων της μικρασιατικής Καταστροφής, η εκατονταετηρίδα της Προσφυγικής Μνήμης, Μνήμης του Πολιτισμού των Ελλήνων.

Την έκκληση στηρίζουν οι:

1. Διαρκής Επιτροπή της Ο.Σ.Ε.Π.Ε για τη διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας.

2. Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Ο.Σ.Ε.Π.Ε.

3. Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Νυρεμβέργης (Nürnberg).

4. Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Μονάχου (München).

5. Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Νταχάου (Dachau).

6. Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Άουκσμπουργκ (Augsburg).

7. Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Μάινταλ (Maintal).

8. Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Ααχεν (Aachen).

9. Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Μπιλεφελτ (Bielefeld).

10. Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Βόννη – Ρήνος - Νίκη (Bonn – Rhein - Sieg).

11. Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Βρυξέλλες (Brüssel).

12. Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Ντόρτμουντ (Dortmund).

13. Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Ντούισμπουργκ (Duisburg).

14. Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Ντίσελντορφ (Düsseldorf).

15. Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Έσση (Essen).

16. Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Έσση (Essen).

17. Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Φρέχεν (Frechen).

18. Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Χάγκεν (Hagen).

19. Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Χέρτεν (Herten).

20. Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Κολωνία (Köln).

21. Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Κρέφελντ (Krefeld).

22. Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Λούντενσχαιντ (Lüdenscheid).

23. Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Νόυες (Neuss).

24. Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Βούππερταλ (Wuppertal).

25. Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης.