Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας συγχαίρει τον πρώην δημοτικό σύμβουλο της πόλεως του Wollongong (νοτίως του Σύδνεϋ) κ. Μιχάλη Σαμαρά (Michael Samaras) με ευκαιρία το αριστείο με το οποίο τιμήθηκε από το Εβραϊκό Συμβούλιο Νέας Νοτίου Ουαλίας (NSW Jewish Board of Deputies) και το Εβραϊκό Μουσείο του Σύδνεϋ (Sydney Jewish Museum), το οποίο του απονεμήθηκε στην ετήσια εκδήλωση μνήμης για το Κρυστάλναχτ (Kristallnacht), η οργανωμένη επίθεση εναντίον της Εβραϊκής κοινότητας της Γερμανίας και της Αυστρίας στις 9 Νοεμβρίου 1938, γνωστή και ως η Νύχτα του Σπασμένου Γυαλιού (Η Νύχτα των Κρυστάλλων).

Εγγονός επιζώντων της Γενοκτονίας των Ελλήνων, ο κ. Μιχάλης Σαμαράς τιμήθηκε με χάλκινο μετάλλιο με θέμα το Κρυστάλναχτ το οποίο κόπηκε από το Νομισματοκοπείο του Ισραήλ, για τις προσπάθειές του να μην ξεχαστεί ποτέ η φρίκη της Γενοκτονίας των Εβραίων.

Ο Μιχάλης Σαμαράς αφιέρωσε σχεδόν τέσσερα χρόνια, μέχρι τον Απρίλιο του 2022, ερευνώντας το σκοτεινό παρελθόν ενός ευεργέτη της Πινακοθήκης του Wollongong. Ξεσκέπασε το γεγονός ότι ο Bronius 'Bob' Sredersas στάθηκε συνεργάτης των Ναζί στη πατρίδα του, την Λιθουανία.

Η έρευνα στον Sredersas αποκάλυψε ότι το 1942 και το 1943, εργάστηκε στην υπηρεσία πληροφοριών των Ναζί (SD) στη Λιθουανία. Στάθηκε και εθελοντής για τη Waffen-SS το 1943, αφού του δόθηκε η υπηκοότητα του Τρίτου Ράϊχ. Μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1950. Ο Sredersas, ο οποίος απεβίωσε το 1982, είχε δωρίσει περίπου 100 έργα τέχνης μεγάλων αυστραλών ζωγράφων όπως η Grace Cossington-Smith και ο Arthur Streeton. Μέχρι τον Ιούνιο, ο Sredersas τιμώταν με αίθουσα με το όνομά του στη Πινακοθήκη.

Οι γονείς του πατέρα του Σαμαρά ήταν από το Κάρς του Καυκάσου, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη περιοχή της Κοζάνης ύστερα από τη Γενοκτονία των Ελλήνων.

Σαν απόγονοι επιζώντων της Γενοκτονίας, η Ομοσπονδία μας συγχαίρει τον Μιχάλη Σαμαρά για τις προσπάθειές του υπέρ του αγώνα για δικαιοσύνη μιάς άλλης κοινότητας η οποία έχει περάσει από γενοκτονία.

Είναι θέμα όλων μας να κάνουμε πραγματικότητα το 'ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!' και να μη μείνουν μόνο λόγια.

Ο Πρόεδρος Πέτερ Στεφανίδης

Ο Γραμματέας Νικόλαος Μακρίδης