Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης συγχαίρει τον πρώην πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιώργο Λυσαρίδη, καθώς και όλα τα μέλη του απελθέντος Δ.Σ, για την πρότυπη προσπάθεια λειτουργίας του εμβληματικού σωματείου εν γένει, ακόμη μάλιστα στις αντίξοες συνθήκες των περιορισμών της περιόδου Covid.

 

Στην ανάγνωσή μας, ο απελθών πρόεδρος, αξιοποιώντας αντικειμενικά δεδομένα, οικονομοτεχνικούς μηχανισμούς και διαθέσιμους ανθρώπινους πόρους της Ευξείνου Λέσχης, ενέπνευσε με δημοκρατικό ήθος, σύγχρονο διάλογο και χρηστή μεθοδικότητα την αξιολόγηση της ουσίας έναντι της επίφασης, προάγοντας περαιτέρω την διάσταση του κορυφαίου σωματείου τόσο στη συγχρονία, όσο και ιστορικότητα αυτού.

H συνηγορία, η καλή πίστη και η αλληλεγγύη των εξαιρετικών συνεργατών, αλλά και των επιστημόνων - μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, εγγυοδότησαν περαιτέρω το κύρος και την υποδειγματική αργατία της θητείας του.

Απέναντι σ’ επουσιώδεις εσωστρέφειες, κενόδοξο παραγοντισμό και εμμονικές πολώσεις που κρατούν στασίδι στα κοινά των Ποντίων, ο προσηνής Γιώργος Λυσαρίδης αντέταξε αμερόληπτη λογική, διαισθαντικότητα στη νέα εποχή, προτάσεις σύνθεσης στο πεδίο, επίμονο προσκλητήριο σε ευρύνοες συνεργασίες, σε νέα πρόσωπα και συλλογιστικές.

Συντόνισε μ’ ευγένεια, λεπτότητα και πραγματισμό το Διοικητικό Συμβούλιο, εκχωρώντας το ειδικό βάρος της «φανέλας» του με σεβασμό και ανιδιοτέλεια στην κολλεκτίβα της Ευξείνου Λέσχης.

Πολιτευόμενος με σεμνότητα - καίτοι βέβαιος για την πολιτική κουλτούρα και οξυδέρκειά του, υπέδειξε ένα υγιές rebranding της Εύξεινο Λέσχη, ισόρροπου, εξωστρεφούς, καλαίσθητου, απέναντι σε συντεχνιακές ομηρίες και οπαδικές θύρες, κερδίζοντας την έξωθεν, αλλά κ’ έσωθεν καλή μαρτυρία του κορυφαίου σωματείου.

Μεταξύ ιδιαίτερων πρωτοβουλιών, η ιστορία πιστώνει στη θητεία αυτού και των συνεργατών του, τη θαυμαστή προσπάθεια ψηφιοποίησης ιστορικών αρχείων του ποντιακού ελληνισμού, καθώς και την πρότυπη ένταξη διαδικτυακών διεπιστημονικών εισηγήσεων, ως προτεινόμενη δομή τόσο λαϊκής επιμόρφωσης, όσο κ` επανασύνδεσης σωματείου, πόλεως και πολίτη.

Προσεγγίσεις και παραγωγές έργου μετρημένες μ’ ενσυνείδητη αφοσίωση και αριστοτεχνική διαχείριση πόρων.

Η διάττουσα τροχιά της θητείας Λυσαρίδη διευκολύνει τον παρατηρητή στην εκτίμηση για το εύρος ατομικής και κοινωνικής αγωγής, ευαισθησίας, πολιτικής συγκρότησης, καθώς σεμνότητας, καλλιέργειας, συναισθηματικής επάρκειας και νοημοσύνης, που πάντοτε θα προσδοκώνται από τα στελέχη των κοινών, ως εχέγγυα προόδου και αποτελμάτωσης τους.

Κυρίως όμως συμπεραίνει για τη νέα γενιά την, in vivo πλέον, ασκητική του «τίνι τρόπω».

Ο απελθών πρόεδρος, παρασκευασμένος από τους «αιώνες» του στη δημόσια σφαίρα, σε πεδία επαγγελματικής κατάρτισης, στους δημοκρατικούς αγώνες, στην προσφυγική μνήμη της οικογένειάς του, αλλά και στην παντοτινή Άνοιξη του ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, εξέθεσε άκων με την low profile περσόνα και τις συνθετικές του δεξιότητες, το επιφατικό λούστρο και μικρομεγαλισμό πλείστων παραγοντιζόμενων και παρατρεχάμενων στα κοινά μας.

Χαιρετίζουμε τη θητεία του Γιώργου Λυσαρίδη, ως τιμητική και παραδειγματική στη διαδρομή του κορυφαίου σωματείου, αλλά και ως εύλογα τιμώμενη από αυτό.

Χαιρετίζουμε τη θητεία όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ως τιμητική
και παραδειγματική στη διαδρομή του κορυφαίου σωματείου, αλλά και ως εύλογα τιμώμενη από αυτό.

Χαιρετίζουμε την ανακήρυξη του Δρ. Ν.Ε Ιστορίας Κώστα Φωτιάδη ως επίτιμου μέλους της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, ως εξέχουσα στιγμή της ιστορίας της,
όπως και ενδεικτική των οξύνοων πολιτικών ανακλαστικών της ομάδας Λυσαρίδη.
Στερνά που πάντα θα τιμούν τα πρώτα.

Αναγνωρίζουμε, ως εκ των ων ουκ άνευ, την καταλυτική γραμματειακή υποστήριξη  της κας Έφης Ουζουνίδου, όπως και τον επικεφαλής συντονισμό του κ. Γρηγόρη Γρηγοριάδη στα καλλιτεχνικά τμήματα, ως ταυτοτικά της εποχής του απελθέντος Διοικητικού Συμβουλίου.

Ευχόμαστε εγκάρδια στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς επιπλέον στον αγαπητό πρόεδρο Γιάννη Αποστολίδη υγεία, έμπνευση και αντοχές, προοικονομώντας βελτιόδοξο διάλογό μας.

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessario.

Μάρτης 2023