Νέα πρόεδρος εξελέγη η Έστα Πασχαλίδη – Χιλά, στην Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας (ΟΠΣΑ) στο νέο διοικητικό συμβούλιο, κατά τη διάρκεια των εκλογών της ετήσιας γενικής συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Σύδνεϋ, από την Παρασκευή 21 έως και την Κυριακή 23 Απριλίου 2023, στη μακρινή Αυστραλία, αλλά γεμάτη από ελληνισμό και πάθος για την ιστορία και τον ελληνισμό των προγόνων μας.

Αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας την οποία εκ μέρους του νέου διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν η Πρόεδρος Έστα Πασχαλίδη – Χιλά και ο Γραμματέας Παναγιώτης Στεφανίδης.

AFSTRALIA.OSPA.D.S.23.4.2023 2

Τα μέλη - σωματεία της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας βρέθηκαν στο Σύδνεϋ από την Παρασκευή 21 μέχρι και την Κυριακή 23 Απριλίου για μία ιστορική Ετήσια Γενική Συνέλευση.

Η Έστα Πασχαλίδη - Χιλά εκλέχτηκε πρόεδρος της Ομοσπονδίας, με Αντιπρόεδρο τον Χάρη Ταβλαρίδη (Aδελαϊδα), Γραμματέας ο πρώην πρόεδρος Παναγιώτης Στεφανίδης (Μελβούρνη), και Ταμίας ο Παναγιώτης Παπουλίδης (Σύδνεϋ), ενώ η Μαρία Άνθονυ διορίστηκε στο νέο αξίωμα της Συντονίστριας Εκδηλώσεων και Χρηματοδότησης.

AFSTRALIA.OSPA.D.S.23.4.2023_3.jpg

Στις πρώτες δηλώσεις της σαν Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, η κα Πασχαλίδη - Χιλά δήλωσε πως ήταν προτεραιότητά της τα επόμενα δύο χρόνια ‘είναι η αξιοποίηση σχέσεων με στελέχη εκτός ποντιακού χώρου’ ενώ ταυτόχρονα να εξασφαλίζουμε τη δύναμη και τη δραστηριότητα της Ομοσπονδίας μας και των μελών - σωματείων της.

Επίσης σχολίασε πως 'σκεπτόταν τον πατέρα μου, ο οποίος θα ήταν γεμάτος υπερηφάνεια αυτή τη στιγμή'. Ο μακαρίτης Χρήστος Πασχαλίδης ήταν ο πρώτος Ταμίας της Ομοσπονδίας πριν από 34 χρόνια.  Αντιπρόσωποι σωματείων από την Μελβούρνη (Ακρίτες του Πόντου), την Καμπέρρα (Σύλλογος Ποντίων Καμπέρρας 'Η Τραπεζούντα'), το Wollongong (Σύλλογος Ποντίων 'Ο Διογένης'), την Αδελαϊδα (Ποντιακή Αδελφότητα Νοτίου Αυστραλίας) και Σύδνεϋ (Ποντοξενιτέας και οι οικοδεσπότες Σύλλογος Ποντίων 'Παναγία Σουμελά') ξεκίνησαν τις εργασίες με παραδοσιακό παρακάθ' στο σπίτι του Ποντοξενιτέα.

Το Σάββατο, μαζί με τους αντιπροσώπους συνήλθαν και μέλη των σωματείων του Σύδνεϋ στην ανασκόπηση της δραστηριότητας της Ομοσπονδίας τα τελευταία χρόνια, υπό τις πιέσεις της πανδημίας.

AFSTRALIA.OSPA.D.S.23.4.2023 4

Στην τελευταία του ομιλία σαν πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο Παναγιώτης Στεφανίδης δήλωσε πως ανάμεσα στις κορυφαίες στιγμές της θητείας του ήταν τα ακόλουθα:

Το μεγάλης επιτυχίας Συναπάντεμα (ετήσιο αντάμωμα) στη Μελβούρνη τον Φεβρουάριο του 2023.

Το πρώτο Διεθνείς Φεστιβάλ Ποντιακού Κινηματογράφου (IPFF) του 2021.

Ο σχηματισμός της προσωρινής Επιτροπής Νεολαίας της Ομοσπονδίας, καθώς και το έργο της Ομοσπονδίας στα πλαίσια της Ηνωμένης Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης (η οποία σχηματίστηκε το 2020).

AFSTRALIA.OSPA.D.S.23.4.2023 1

Ο κ. Στεφανίδης κάλεσε τους αντιπροσώπους και τα μέλη να συμμετάσχουν στην ετήσια Πορεία Δικαιοσύνης (March for Justice) την Κυριακή 23 Απριλίου, εκδήλωση στα πλαίσια των συντονισμένων προσπαθειών της Ομογένειας, μαζί με τις παροικίες των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Στόχος είναι να πιέσουμε τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης, σαν οι ηγέτες του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, να χαρακτηρίσουν την καταστροφή των γηγενών Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων της Ανατολίας ως εγκλήματα γενοκτονίας, όπως αυτό χαρακτηρίζεται από το διεθνές δίκαιο.

AFSTRALIA.OSPA.D.S.23.4.2023 2

Αυτή αποτελεί άλλη μία ευκαιρία σαν Ομογένεια', σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη, 'σαν απόγονοι επιζήσαντες της Γενοκτονίας των Ελλήνων, να δείξουμε ότι η Ομοσπονδία και τα μέλη της θα συνεχίσουν να τιμούν τις μνήμες των προγόνων μας, τόσους πολλούς από τους οποίους χάθηκαν πρόωρα κι άδικα'.