ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ

Σκληραίνει την πολιτική της απέναντι στον ποντιακό ελληνισμό και στον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, η τουρκική κυβέρνηση, το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι τουρκικές αρχές, αφού φέτος δεν έδωσαν την απαιτούμενη άδεια για την προγραμματισμένη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Ματσούκα της Τραπεζούντας του Πόντου, με αποτέλεσμα να ακυρώσει την επίσκεψή του στην Τραπεζούντα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Η απαγόρευση της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο στην Τραπεζούντα, από τις τουρκικές αρχές προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έρχεται σε μία εποχή που η Τουρκία κάνει ανοίγματα προς την Δύση και την Ελλάδα, γεγονός που απεδέχθη η ελληνική κυβέρνηση, δίχως όμως να γνωρίζουμε τι συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογάν.

Την απαγόρευση, έδωσε στη δημοσιότητα με διπλωματικό τρόπο το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με την ακόλουθη ανακοίνωση.

OIKOYMENIKO.PATRIARXEIO.SHMA.200x198 logo

Ανακοινωθέν περί της Θείας Λειτουργίας στην Παναγίαν Σουμελά

Γνωρίζεται διά τοῦ παρόντος εἰς τούς ἐνδιαφερομένους εὐσεβεῖς Χριστιανούς ὅτι ἐφέτος δέν θά τελεσθῇ ἡ Θεία Λειτουργία ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου (15 Αὐγούστου) εἰς τήν ἱστορικήν Ἱ. Μονήν Παναγίας Σουμελᾶ, καθ᾽ ὅτι δέν ἐδόθη ἡ ἀπαιτουμένη ἄδεια παρά τῶν ἁρμοδίων κυβερνητικῶν ἀρχῶν.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 20ῇ Ἰουλίου 2023

Ἐκ τῆς Μ. Πρωτοσυγκελλίας

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία δεν έγινε ορισμένα χρόνια από το 2015 και μετά, γιατί οι τουρκικές αρχές είχαν κάνει εργασίες αποκαθήλωσης των βράχων που βρίσκονται πάνω από την Παναγία Σουμελά, (σ.σ. που λειτουργεί τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου ως Μουσείο) αλλά στη συνέχεια δόθηκε τα επόμενα χρόνια εν μέσω Κορωνοϊού άδεια και τελούνται κανονικά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαθρολομαίο, η Θεία Λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο.

PANAGIA.SOYMELA

Πανοραμική φωτογραφία της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά στην Ματσούκα της Τραπεζούντας του Πόντου

Για να φτάσουμε σε αυτήν την απαγόρευση, έχουν προϋπάρξει τα τελευταία χρόνια, απαγορεύσεις εισόδου σε απογόνους Ελλήνων προσφύγων του Πόντου, στα πάτρια εδάφη των προγόνων, εκεί όπου υπάρχουν θαμένοι νεκροί γενεές γενεών, πολιτισμός 3000 χρόνων, αδέλφια της καρδιάς μας, με τους οποίους οι κοινότητες των Ελλήνων του Πόντου, έχουν στήσει γέφυρες φιλίας, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό όπου ζουν και δημιουργούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις απαγορεύσεις εισόδου των απογόνων Ελλήνων προσφύγων του Πόντου είναι συνεχείς και γνωστοποιούνται στους ενδιαφερομένους μόλις προσπαθήσουν να μπουν στην Τουρκία από τις χερσαίες συνοριακές διαβάσεις ή τα αεροδρόμια, δίχως να αναφέρουν τον λόγο της απαγόρευσης.

Εντοπίζονται κυρίως σε απογόνους Ελλήνων προσφύγων του Πόντου, που πηγαίνουν στα πάτρια εδάφων των προγόνων τους στον Εύξεινο Πόντο, και περιλαμβάνουν πολίτες που έρχονταν σε επαφή με Τούρκους πολίτες του Πόντου, που γνωρίζουν και μιλούν την Ρωμαΐικη διαλέκτο, τα ποντιακά, αυτά που μιλούσαν και συνεχίζουν να μιλούν οι απόγονοι των προσφύγων στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

Δεκάδες είναι πλέον οι Έλληνες απόγονοι των προσφύγων που τους έχει απαγορευθεί η είσοδός τους στην Τουρκία, με πρώτο στα τέλη της δεκαετίας του 1990 τον αείμνηστο συγγραφέα Γιώργο Ανδρεάδη, με βραβείο «Ιπεκσί», ο οποίος άνοιξε το δρόμο της ελληνοτουρκικής φιλίας, όπως ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ο Κώστας Αλεξανδρίδης πρόεδρος του Πολιτιστικού Σωματείου «Οι Μωμόγεροι», η δρ. Μυροφόρα Ευσταθιάδου κόρη του αείμνηστου λαογράφου Στάθη Ευσταθιάδη, η υποψήφια δρ. Ροζαλία Ελευθεριάδου η οποίο ερευνά τη δυτική μουσική στον Πόντο, ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων Γιώργος Ζαχαριάδης, ο τραγουδιστής και ηθοποιός του ποντιακού θεάτρου Αχιλλέας Βασιλειάδης, ο δημοσιογράφος Φωκίων Φουντουκίδης, ο δημοσιογράφος – εκδότης Γιώργος Περπερίδης, ο Μιχάλης Καϊκουνίδης, και πολλοί άλλοι Έλληνες πολίτες.

Περί απαγόρευσης της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Πατριαρχική Μονή της Παναγίας Σουμελά από την κυβέρνηση Έρτογάν"

Το σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» καταδικάζει εντονότατα την απαγόρευση της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντος από το καθεστώς Έρτογάν, ανήμερα μάλιστα της Μαύρης επετείου της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής στην Μαρτυρική Μεγαλόνησο Κύπρο.

Τόσο οι δηλώσεις Ερντογάν στην Κατεχόμενη Λευκωσία, όσο και αυτή η απόφαση που στερεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο την δυνατότητα να λειτουργήσει στα Ιερά χώματα εκατομμυρίων Ελλήνων του Πόντου, αποκαλύπτει την πραγματική ατζέντα της Τουρκίας εν όψει του κυοφορούμενου Ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Η Τουρκία θα προσέλθει στον διάλογο με τελεσίγραφα και τετελεσμένα.

Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών και τα κόμματα, να λάβουν άμεσα θέση για την προσβολή στον Οικουμενικό θρόνο, στον Ποντιακό Ελληνισμό και την μακραίωνη Ιστορία του.

Ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη περνά από την Τραπεζούντα και την Κερύνεια.

Διαβάστε την άποψη του Λάζαρου Καμπουρίδη, αντιστράτηγου ε.α. στο ακόλουθο Link

 http://www.efxinospontos.gr/eidiseis/9304-to-thetiko-klima-me-tin-agkyra-einai-outopia 

Διαβάστε την ανακοίνωση της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, στο ακόλουθο Link 

http://www.efxinospontos.gr/eidiseis/9303-i-eykseinos-lesxi-thessalonikis-gia-tin-mi-xorigisi-adeias-theias-leitourgias-stin-panagia-soumela-ston-ponto