Παρουσιάστηκε το βιβλίο «ΚΛΕΑΝΘΗΣ Μνήμες από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία» της συγγραφέως Δέσποινας Χατζοπούλου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Γονίμου Σερρών, το Σάββατο 14 Απριλίου 2018 στις 7 το απόγευμα. Το βιβλίο «Κλεάνθης» αποτελεί μια ιστορική μελέτη – μαρτυρία που αναφέρεται στην γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, στην άγνωστη ιστορία των Πιστικοχωριών της Μικρασίας, καθώς και στην ιστορία των Σερρών, και ειδικότερα σε αυτήν της Σιντικής.

Το Γόνιμο είναι ένας προσφυγικός οικισμός με αρκετές ιδιαιτερότητες∙ μια από αυτές είναι το πλήθος φυλών όπως η Ποντιακή, η Μικρασιατική, η Ανατολικοθρακική (Σαμμάκοβο, Τσακλί, Τοπτσί-κιοϊ, Άσμπουγα κ.ά.), η Σαρακατσάνικη που το κατέκλυσαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενδυναμώνοντας τον τοπικό πληθυσμό (αρχαιοθρακικό φύλο Σιντών) και δημιουργώντας την ανάγκη για αρμονική συνύπαρξη.

Η εκδήλωση διήρκεσε 1,5 ώρα και ακολούθησε συζήτηση μετά από την ομιλία της συγγραφέως. Ανάμεσα σε αυτούς που παρακολούθησαν την εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του Γονίμου Παναγιώτης Μαϊκόπουλος, ο βιβλιοθηκονόμος ΤΕΙ Σερρών - πρ. Δήμαρχος Πετριτσίου Ευάγγελος Παπάζογλου, ο οικονομολόγος – πρ. Νομαρχιακός Σύμβουλος Σερρών Γεώργιος Τσαρουχάς κ.ά.

«Η παρουσίαση του «Κλεάνθη» στο Γόνιμο ήταν τόσο ενδιαφέρουσα που δεν θέλαμε να τελειώσει. Η συγγραφέας με τον πολύ καλό προφορικό της λόγο πέτυχε να μας μεταφέρει στον τόπο στον οποίο εκτυλίσσονται οι ιστορίες του βιβλίου», δήλωσε ο πρ. Δήμαρχος Πετριτσίου Ευάγγελος Παπάζογλου.