Τη δημιουργία εργαστηρίου συντήρησης των σπάνιων βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρούπολης του Πόντου, τα οποία έφεραν μαζί τους στις δύσκολες συνθήκης της αναγκαστικής ανταλλαγής των πληθυσμών, με τη Συνθήκη της Λωζάννης, προωθεί η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας.

Με αφορμή την επίσκεψη κλιμακίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στις εγκαταστάσεις της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, με σκοπό την πραγματοποίηση μελέτης για την δημιουργία εργαστηρίου συντήρησης, η Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας, καλεί τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου επί του θέματος, το Σάββατο 7 Ιουλίου 2018 και ώρα 1:30 μ.μ. στο κτίριο του συλλόγου (Χατζηγρηγοριάδη 30). Στην συνέντευξη θα λάβουν μέρος τα μέλη του κλιμακίου, το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όπως είπε στο site http://efxinospontos.gr/ ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας Φώτης Φανιάδης, βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για τη διάσωση των εκατοντάδων σπάνιων βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρούπολης του Πόντου, μιας και μετά την ψηφιοποίηση που έγινε ήρθε η ώρα να δώσουμε μάχη με το χρόνο, προκειμένου να γίνει η αποκατάσταση και διάσωσή τους, για να μεταφερθούν στις επόμενες γενιές. Στόχος μας είναι να ξεκινήσει η μελέτη για το εργαστήριο αποκατάστασης των βιβλίων, να επανέλθουν στην αρχική τους μορφή, γιατί εμείς ως θεματοφύλακες αυτού του πλούτου, δεν μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς. Είναι ένα μεγάλο κόστος, εμείς ως σύλλογος δεν μπορούμε να το σηκώσουμε μόνοι μας, μιας και μόνο το αρχικό κόστος εγκατάστασης του εργαστηρίου υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 30.000 με 40.000 ευρώ. Δυστυχώς δεν έχουμε βοήθεια από κανέναν, αλλά εμείς θα επιμείνουμε για να πετύχουμε τον στόχο μας. Πρέπει να βοηθήσει ο οργανωμένος ποντιακός χώρος, ο οποίος δυστυχώς δεν κατανοεί το μέγεθος του εγχειρήματος. Και κοντά σε αυτόν όλοι οι Έλληνες, γιατί αυτός ο πλούτος είναι μοναδικός και αφορά όλον τον ελληνισμό και όχι μόνο.