Το μυθιστόρημα του Αντώνη Παυλίδη «Χαλαμονή» παρουσιάστηκε ενώπιον πλήθους βιβλιόφιλων στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Έδεσσας, την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018, σε μία κατάμεστη αίθουσα με συναισθηματικά φορτισμένο κοινό, όπου ο σύλλογος βιβλιόφιλων Έδεσσας, δημιούργησε μια εξαιρετική εκδήλωση.

Η παρουσίαση του βιβλίου ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του προέδρου του συλλόγου βιβλιόφιλων Έδεσσας Τρύφωνα Ούρδα και τον χαιρετισμό του δημάρχου Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου.

BIBLIO.PAVLIDIS.ANTONHS.XALAMONH.LIBANIS

Για το βιβλίο μίλησαν οι εκπαιδευτικοί και πιστοποιημένοι εκπαιδευτές της ποντιακής διαλέκτου Κοσμός Τσίναλης, ο οποίος ανέλυσε το περιεχόμενο του βιβλίου και τα συναισθήματα που δημιουργεί στον αναγνώστη και η Αναστασία Μαχαιρίδου, φιλόλογος, η οποία με την εισήγησή της και τον τεκμηριωμένο λόγο της, συνέδεσε τα ιστορικά γεγονότα με τις αφηγήσεις του συγγραφέα.

EDESA.PAVLIDIS.ANTONIS.11.11.2018 2

Ο συγγραφέας του μυθιστορήματος Αντώνης Παυλίδης, διδάκτωρ ιστορίας, εκπαιδευτικός και πρόεδρος του πανελληνίου συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών αναφέρθηκε στα γεγονότα που τον έκαναν να προχωρήσει στη συγγραφή του βιβλίου, το οποίο βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα, που έχουν αναφορά στην προσφυγιά και στη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.

EDESA.PAVLIDIS.ANTONIS.11.11.2018 5

Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης επιμελήθηκε και συντόνισε η Ροζαλία Γαβριηλίδου, και άνοιξε με τους ήχους της ποντιακής λύρας του Ελένης Γότση με το τραγούδι «την πατρίδα μ’ έχασα» και έκανε τους θεατές να νοσταλγήσουν την αλησμόνητη πατρίδα των προγόνων τους.

EDESA.PAVLIDIS.ANTONIS.11.11.2018 6

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα θεατρικό δρώμενο από τους ερασιτέχνες ηθοποιούς Παναγιώτη Νανόπουλο, Χρήστο Χατζή και Δημήτρη Λαζαρίδη σε θεατρική απόδοση αποσπασμάτων του βιβλίου από τη Ροζαλία Γαβριηλίδου, η οποίοι ανέγνωσε αυτούσια αποσπάσματα από το μυθιστόρημα του Αντώνη Παυλίδη «Χαλαμονή».

Η εκδήλωση έκλεισε με το τραγούδι «Πάρθεν» από τη φωνή και τη λύρα της Ελένης Γότση, αφήνοντας μια γεύση ελπίδας για τις αλησμόνητες πατρίδες, στους θεατές.