Το βιβλίο της Δέσποινας Κ. Χατζοπούλου, "Δέσποινα Εμμανουηλίδου. Ο Μεγάλος Ξεριζωμός», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2018, στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο βιβλιοπωλείο ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, που βρίσκεται στην παραλιακή λεωφόρο της προσφυγομάνας της πρωτεύουσας της Μακεδονίας, εκεί όπου ήρθε και εγκαταστάθηκε η μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων και των ανταλλαγέντων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν, ο Στέφανος Ταμιναμανίδης, συγγραφέας, επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), ο Άγγελος Κολοκοτρώνης, δημοσιογράφος και συγγραφέας και η συγγραφέας Δέσποινα Κ. Χατζοπούλου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει ο Γ. Χατζόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων του Ε’ Γυμνασίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του βιβλιοπωλείου ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, που βρίσκεται στην οδό Λεωφόρου Νίκης 3, στη Θεσσαλονίκη, τηλέφωνο 2310236575.

Το βιβλίο

Το βιβλίο «ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ - Ο Μεγάλος Ξεριζωμός» είναι το 33ο βιβλίο της συγγραφέως Δέσποινας Χατζοπούλου – εκπαιδευτικού MSc, MBA, ΜΔΕ. Αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο, μια δριμεία κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια στους υπαίτιους - αλλά και στους συνενόχους τους - των πολλαπλών γενοκτονιών που πραγματοποι- ήθηκαν στο έδαφος της Τουρκίας το πρώτο κυρίως τέταρτο του 20ου αιώνα. Ένα βιβλίο που βάζει φωτιά στα παραδεδομένα, συνταράζει με την τόλμη και τις αλήθειες του και ξεσκεπάζει με περίσσιο θάρρος άγνωστες, ελάχιστα γνωστές ή ξεχασμένες γενοκτονίες.

Το βιβλίο περιλαμβάνει 17 μαρτυρίες προσφύγων που ανακτούν φωνή και αξιώνουν το δικαίωμα στο σεβασμό και στην ειρήνη. Μιλούν για λογαριασμό εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων που έχασαν στα μετόπισθεν, εντελώς άδικα, με τρόπο ιδιαζόντως ειδεχθή, το δώρο της ζωής. Μιλούν ακόμα για τα εκατομμύρια προσφύγων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κυνηγημένοι σαν ζώα από τους Τούρκους και μετά από πολλές περιπέτειες κατάφεραν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος, καθώς και για τους απογόνους τους που περιμένουν εδώ και δεκαετίες τη δικαίωση… Το βιβλίο μελετά ακόμα το νομικό πλαίσιο που διέπει τις γενοκτονίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των μειονοτήτων.

Το βιβλίο Η «ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ» διατίθεται από τα Βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ, ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ και ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ.