Το βιβλίο του Κώστα Ν. Καπετανίδη, για τον Νίκο Καπετανίδη, αδελφό του παππού του, τον οποίο δεν γνώρισε ποτέ μιας και απαγχονίστηκε από τα δικαστήρια Αμάσειας που έστησαν οι Τούρκοι εθνικιστές για να αφανίσουν την ηγεσία των Ελλήνων του Πόντου, με τίτλο «Νίκος Καπετανίδης. Ο ηρωικός δημοσιογράφος του Πόντου. Η γενοκτονία μέσα από τη ζωή και τα άρθρα του», παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου 6 Απριλίου 2019, στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση συντόνιζε και παρουσίασε ο Νίκος Ασλανίδης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, πρόεδρος του Συμβουλίου Δεοντολογίας της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, ενώ μίλησαν ο Παντελής Σαββίδης, δημοσιογράφος και ο συγγραφέας Κώστας Ν. Καπετανίδης.

EFXINOS.LESXI.THESSALONIKIS.KAPETANIDIS.BIBLIO.6.4.2019 2

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ακριτίδης.

Ο Παντελής Σαββίδης

SABBIDIS.PANTELHS.6.4.2019.IMG 6141

Στην ομιλία του ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Καλώς ήρθατε στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Καπετανίδη για τον αδελφό του παππού του, Νίκο Καπετανίδη. Τον ηρωϊκό δημοσιογράφο του Πόντου που έδωσε τη ζωή του για τον ποντιακό ελληνισμό μέσα από την εφημερίδα «Εποχή» την οποία εξέδιδε από τις 27 Οκτωβρίου 1918 ως 5 Μαρτίου 1921. Ο Κώστας Καπετανίδης διηγείται τη ζωή του αδελφού του παππού του μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας την οποία με κίνδυνο της ζωής του διέσωσε ο παππούς του. Το βιβλίο είναι πολύ καλό. Ο συγγραφέας καταφέρνει και ζωντανεύει το κλίμα της εποχής στην οποία αναφέρεται. Και ακολουθεί μια ενδιαφέρουσα μεθοδολογία που βοηθά τον αναγνώστη.

EFXINOS.LESXI.THESSALONIKIS.KAPETANIDIS.BIBLIO.6.4.2019 1

Πριν αρχίσει να παρουσιάζει το Νίκο Καπετανίδη, μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας του παραθέτοντας άρθρα για να δείξει τις εθνικές αλλά και κοινωνικές του ευαισθησίες δίνει το ιστορικό πλαίσιο της εποχής. Έτσι, ο αναγνώστης, αφού ενημερωθεί για το τι συνέβαινε τα χρόνια στα οποία αναφέρεται ο συγγραφέας, αφού παίρνει, δηλαδή, τη μεγάλη εικόνα, στη συνέχεια, ενημερώνεται στα θέματα που απασχόλησαν τα Νίκο Καπετανίδη. Ο Καπετανίδης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εθνομάρτυρας. Τον αποκαλούν, μάλιστα, έτσι ευυπόληπτες προσωπικότητες του ποντιακού χώρου. Για όσους δεν γνωρίζουν την ιστορία του, ο Καπετανίδης καταδικάστηκε σε θάνατο από τα, δήθεν, δικαστήρια της ανεξαρτησίας της Αμάσειας επειδή σε έλεγχο που έγινε στα γραφεία της εφημερίδα του, βρέθηκε επιστολή του μεγάλου Πόντιου Κωνσταντινίδη ο οποίος ζούσε στη Μασσαλία και ο οποίος ως γνωστόν ανακίνησε το θέμα της ανεξαρτησίας του Πόντου».

Ο Κώστας Ν. Καπετανίδης

KAPETANIDIS.KOSTAS.6.4.2019.IMG 6184

Στη σύντομη ομιλία του ο συγγραφέας Κώστας Ν. Καπετανίδης, ευχαρίστησε τους συντελεστές και τους ομιλητές της εκδήλωσης, και τόνισε τον λόγο για τον οποίο έγραψε το βιβλίο, επισημαίνοντας πως «όταν ήρθα στα χέρια μου τα φύλλα της εφημερίδας «ΕΠΟΧΗ» του Νίκου Καπετανίδη, κυριολεκτικά τρελάθηκε από τον πλούτο των πληροφοριών που περιείχαν.

EFXINOS.LESXI.THESSALONIKIS.KAPETANIDIS.BIBLIO.6.4.2019 4

Μέσα από τα φύλα της εφημερίδας ξεπηδούσαν ζωντανά όλα τα γεγονότα, οι χαρές, οι αγωνίες, οι πίκρες και οι κατατρεγμοί των Ποντίων τα χρόνια αυτά (1918 – 1921) όπως τα κατέγραψε μέρα με τη μέρα η απαράμιλη πένα του Νίκου. Ο Νίκος Καπετανίδης ήταν ο μόνος Πόντιος δημοσιογράφος που τόλμησε να περιγράψει με τόσο αντικειμενικό τρόπο τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

Ντοκιμαντέρ για το Νίκο Καπετανίδη

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους της Χριστίνας Δημητριάδου, για την Πλατεία Νίκου Καπετανίδη, στην περιοχή Πασακιόσκι της Βέροιας. Αφήγηση, Σενάριο, Σκηνοθεσία, Μοντάζ, Παραγωγή, Φωτογραφία: Χριστίνα Δημητριάδου