Το βιβλίο του Ηλία Τσέχου, «Ανθολογία Ποντιακής Ποίησης η Δίγλωσσος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανάλεκτο, παρουσιάστηκε σε φυσικό περιβάλλον του κτήματος Κυρ-Γιάννη, στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας, χαρίζοντας μία όμορφη βραδιά ποντιακής ποίησης.

Για τον Ηλία Τσέχο και το βιβλίο, μίλησαν ο καθηγητής βυζαντινής μουσικής, Άρχων Μαΐστωρ Μ.τ.Χ.Ε. Γεώργιος Ορδουλίδης και ο διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σίμος Ανδρονίδης. Τους ομιλητές προλόγισε ο εκδότης Άκις Θωμαΐδης, ενώ η υπεύθυνη του τμήματος Κυρ-Γιάννη, Ελπίδα Παλαμίδα, καλωσόρισε τους παρισταμένους στην εκδήλωση και τους ενημέρωσε για τις επικείμενες εκδηλώσεις.

TSEXOS.HLIAS.PONTIAKH.POIHSH.GIANNAKOXORI.5.2022 1

Οι ομιλητές κατά τη διάρκεια εισηγήσεών τους, έθιξαν το σύνθετο χαρακτήρα του βιβλίου του Ηλία Τσέχου, από άποψη ιστορική, πολιτισμική, λαογραφική, μουσικολογική, εθνολογική, λογοτεχνική και γλωσσολογική.

Στην ομιλία του ο Γεώργιος Ορδουλίδης, αναφέρθηκε στο ευρύτερο ποιητικό έργο και την κοινωνική προσφορά του Ηλία Τσέχου. Από την πλευρά του ο Σίμος Ανδρονίδης, παρουσίασε μία θεωρητική προσέγγιση του τρόπου με τον οποίο η γλωσσική μεταφορά της ποντιακής ποίησης στη νεοελληνική, εντάσσεται στο ευρύτερο ποιητικό περιβάλλον που έχει συγκεντρώσει ο ποιητής με το έργο του.

TSEXOS.HLIAS.PONTIAKH.POIHSH.GIANNAKOXORI.5.2022 2

Η βραδιά έκλεισε με τον Ηλία Τσέχο, ο οποίος διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο του και αναφέρθηκε στην προσπάθεια καλλιέργειας και διάσωσης της μητρικής ποντιακής γλώσσας, διαλέκτου, του Πόντου, ενώ ανακοίνωσε ότι εργάζεται ήδη, σε συνεργασία με την φιλόλογο και εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου Γιώτα Ιωακειμίδου, πάνω στον δεύτερο τόμο της Ανθολογίας Ποντιακής Ποίησης, που ετοιμάζεται και αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου Κυρ-Γιάννη, για να γνωρίσουν την ιστορία του, να θαυμάσουν το εντυπωσιακό κελάρι και τους απέραντους αμπελώνες και να δοκιμάσουν μερικά από τα κρασιά στον τόπο παραγωγής τους, αλλά και ποντιακά πιροσκί, που ετοίμασε ειδικά για την παρουσίαση του βιβλίου του Ηλία Τσέχου, το εστιατόριο του κτήματος.