Στο δρόμο έκδοσής τους, βρίσκονται τα πρακτικά του μεγάλου Διεθνούς Συνεδρίου της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι συνέπειές της (1908 - 1923)», που πραγματοποιήθηκε το 2019 και ανέλαβε να τα εκδώσει ο γνωστός βρετανικός εκδοτικός οίκος Routledge.

Αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ στην ιστοσελίδα της στο fb.

Από τις σημαντικότερες στιγμές της πενταετούς λειτουργίας της Έδρας ήταν η διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη (2019) του μεγάλου Διεθνούς Συνεδρίου της: «Η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι συνέπειές της (1908-1923)», με τη συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων στις Γενοκτονικές Σπουδές και στην έρευνα των Ελλήνων τής καθ' ημάς Ανατολής, των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Το συνέδριο είχε χρηματοδοτηθεί από το ίδρυμα "Ιβάν Σαββίδης" και είχε τη στήριξη πολλών εθελοντών φοιτητών/τριών.

Τα Πρακτικά του αναφερόμενου Συνεδρίου (μέρος των πολλών εισηγήσεων) ανέλαβε να εκδώσει ο γνωστός βρετανικός εκδοτικός οίκος Routledge. Ο τόμος απέκτησε ήδη το εξώφυλλό του και αναμένεται στις αρχές του προσεχούς έτους (100 χρόνια από τη Συνθήκη Ανταλλαγής Πληθυσμών, Λωζάνη 1923), και έτσι το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων αποκτά μία (ακόμη) σημαντική αναφορά στη διεθνή βιβλιογραφία.