Το βιβλίο cd του Αλέξη Στεφανίδη, λυράρη – καθηγητή μουσικής, με τίτλο «Καρδίας Αναστέναγμαν», σε ποίηση του Μίμη Τσελεπίδη, θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023, στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών (βόρεια αίθουσα», ενώ η έκπληξη της βραδιάς θα είναι ο 90χρονος σήμερα θείος Μίμης όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του να απαγγέλεια στίχους και να τραγουδά Πόντο, με τη συνοδεία του καθηγητή μουσικής και καλλιτέχνη Αλέξη Στεφανίδη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ιωάννης Ανδρόνογλου Δρ. Μουσικολογίας, Παύλος Ιντζές Φιλόλογος – Ιστορικός, Ξένια Τσέλιγκα ΜΑ στην Ψυχολογία της Μουσικής – Εκπαιδευτικός, ενώ την παρουσίαση θα συντονίσει ο Νεκτάριος Παπαδόπουλος δημοσιογράφος.

Θα υπάρξει μουσικό δρώμενο με τους Αλέξη Στεφανίδη και Μίμη Τσελεπίδη.

Στο βιβλίο – cd «Καρδίας Αναστέναγμαν» με την υπογραφή του Αλέξη Στεφανίδη που κυκλοφορεί από τις Αφοί Κυριακίδη ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε., είναι συγκεντρωμένα τα ποιήματα του Μίμη Τσελεπίδη. Παίζει λύρα ο Αλέξης Στεφανίδης, παρατίθενται με την γραφή του Μίμη και δίπλα υπάρχει ο στίχος, ενώ συνοδεύεται και από το σχετικό cd.

STEFANIDHS.ALEXIS.TSELEPIDHS.MIMHS.BIBLIO.CO.PAROYSIASH.31.5.2023

Στο βιβλίο υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό λεύκωμα με ιστορικές αλλά και προσωπικές φωτογραφίες και στιγμές που καθόρισαν την πορεία αυτού του βιβλίου - δίσκου, καθώς και τα βιογραφικά σημειώματα των δημιουργών του, Θεόδωρου (Μίμη) Τσελεπίδη και Αλέξη Στεφανίδη.

Με τη συνοδεία της λύρας του Αλέξη Στεφανίδη, 15 από τα στιχουργήματα του «θείου» Μίμη Τσελεπίδη, γίνονται τραγούδια, μελοποιημένα κατά τα πρότυπα των παραδοσιακών, ευξείνιων ακουσμάτων και βιωμάτων, στα οποία ο Αλέξης Στεφανίδης σε πολύ μικρή ηλικία είχε την τύχη να μυηθεί από πρόσφυγες της πρώτης γενιάς.

Και όπως επισημαίνει στον πρόλογο του βιβλίου η Ξένια Τσέλιγκα ΜΑ στην Ψυχολογία της Μουσικής – Εκπαιδευτικός, στο πόνημα αυτό, οι λέξεις και οι ήχοι, βαθιά ριζωμένοι στα αρχέγονα πατρογονικά χώματα, ταξιδεύουν στο σήμερα, για να συμπαρασύρουν με τελετουργικό σχεδόν τρόπο τον αναγνώστη- ακροατή στον πλούτο, τη μαγεία και το μυστήριο, και ταυτόχρονα στην αμεσότητα την καθαρότητα ή την ορμητικότητα μιας «καρδιάς» που χτυπά σε παλμούς παραδοσιακούς, άρα πανανθρώπινους, και εξ αυτού σύγχρονους.

Με επίγνωση του ιστορικού βάρους και του πολιτισμικού μεγαλείου μιας κληρονομιάς αιώνων, ο Αλέξης Στεφανίδης και ο Θεόδωρος (Μίμης) Τσελεπίδης, κατασκευάζουν τραγούδια που απελευθερώνουν δημιουργικά τις μνήμες, τα δεινά, αλλά και τα όνειρα και τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού, ως πρόταση και ως παρακαταθήκη για το σήμερα και τη συνέχεια, όχι μόνο του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και κάθε έθνους, φυλής ή ανθρώπου, που υπακούει στα κελεύσματα, τα πάθη και τα σκιρτήματα της Καρδιάς του.