Το βιβλίο – cd του Γιώργου Παρασκευόπουλου πολιτικού μηχανικού «Η Κερασούντα των Ελλήνων», θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023, στις 7.30 το βράδυ, στην αίθουσα «Φίλων Κτενίδης» του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», Μητροπόλεως 15 στην Θεσσαλονίκη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν, ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Στάθης Ταξίδης, εκπαιδευτικός και συγγραφέας και ο συγγραφέας του βιβλίου Γιώργος Παρασκευόπουλος.

Tο cd θα παρουσιάσουν ο Θανάσης Στυλίδης, δικηγόρος και ο Γιάννης Νικολαΐδης, οικονομολόγος, όπου θα αποδοθούν από τους συντελεστές τους και αρκετά από τα τραγούδια του ψηφιακού δίσκου.

Ο Γιώργος Παρασκευόπουλος, στο βιβλίο του «Η Κερασούντα των Ελλήνων», ερευνά και μας παρουσιάζει σε βιβλίο την Κερασούντα και την ευρύτερη περιοχής της. Ιστορία και γεωγραφία της περιοχής, παλιές και νέες ονομασίες τόπων, χιλιομετρικές αποστάσεις, διασπορά των κατοίκων στον Ελλαδικό χώρο, ήθη και έθιμα, τραγούδια και δίστιχα και πολλά άλλα ακόμα περιλαμβάνονται στις πεντακόσιες σελίδες του βιβλίου του.

Μαζί με το βιβλίο προσφέρεται ένας εξαιρετικός ψηφιακός δίσκος με ποντιακά τραγούδια με το ηχόχρωμα της Κερασούντας, που τα ερμηνεύουν καλλιτέχνες με γνώσεις και συναισθήματα για την αλησμόνητη πατρίδα της ψυχής και της καρδιάς μας.

Ο δικηγόρος Θανάσης Στυλίδης και ο οικονομολόγος Γιάννης Νικολαΐδης, στυλοβάτες της προσπάθειας οι οποίοι ακολουθώντας πιστά τα χνάρια της παράδοσης, με το βλέμμα και τις οδηγίες του Γιώργου Παρασκευόπουλου, παρουσιάζουν τραγούδια – διαμάντια της μουσικής παράδοσης των Ελλήνων του Πόντου.

KERASOYNTA.ELLHNON.PARASKEYOPOYLOS.BIBLIO.7.5.2023

Το βιβλίο

Το βιβλίο του Γιώργου Παρασκευόπουλου «Η Κερασούντα των Ελλήνων» που συνοδεύται από CD και έναν χάρτη, αναφέρεται στην πορεία της πόλης της Κερασούντας, αλλά και των χωριών της περιφέρειάς της, στο διάβα του χρόνου και συγκεκριμένα από την ίδρυσή τους μέχρι και το 1923, δηλαδή μέχρι την οριστική έξοδο του ελληνικού πληθυσμού από τα όρια της πατρώας γης.

Η Κερασούντα, βρίσκεται στα βόρεια παράλια της Μικράς Ασίας και βρέχεται από τα νερά του Ευξείνου Πόντου. Ιδρύθηκε περί το 753 π.Χ. από αποίκους Σινωπείς και αποτέλεσε αναπόσπαστο μέλος του ελληνισμού του Πόντου.

Η Κερασούντας, διαδοχικά βρέθηκε υπό την κυριαρχία των Σκυθών, των Μήδων και των Περσών. Απελευθερώθηκε στα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα από τον Μέγα Αλέξανδρο και διαδοχικά αποτέλεσε μέρος του «Μακεδονικού Κράτους» και του «Βασιλείου του Πόντου» (υπό τη δυναστεία των Μιθριδατών). Το 65 π.Χ. καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους και διαδοχικά αποτέλεσε μέρος της «Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας» (περίοδος κατά την οποία εκχριστιανίστηκε), της «Βυζαντινής Αυτοκρατορίας» και από το 1204 της «Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας». Εφτά χρόνια μετά την άλωση της Τραπεζούντας, δηλαδή το 1468 αλώθηκε και η Κερασούντα από τους Τούρκους και από τότε τελεί υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στη συνέχεια της Τουρκίας.

Η Κερασούντα, όπως και όλος ο Πόντος, πέρασε από διάφορες φάσεις, από τις οποίες άλλες ήταν περίοδοι ευημερίας και άλλες πόνων και δυστυχίας. Σίγουρα όμως η πλέον οδυνηρή περίοδος ήταν αυτή της κυριαρχίας των Οθωμανών, αφού κατά την διάρκειά της οι κατακτημένοι Έλληνες λοιδορήθηκαν, σφαγιάστηκαν άγρια και γενοκτονήθηκαν.

Στο CD καταγράφεται η μουσική συλλογή - αναφορά στη μουσική των Ποντίων της Κερασούντας μέσα από τα μάτια Ποντίων της δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς μετά τον εκπατρισμό μας.

Φιλόδοξος στόχος της είναι να αποδώσει και να ανασυστήσει ίσως ένα χαμένο μουσικό ρεπερτόριο. Η ιστορική διαδρομή των Ελλήνων της Κερασούντας, οι οποίοι κυριολεκτικά αποδεκατίστηκαν, συνετέλεσε ώστε να μην επιβιώσουν μουσικές μαρτυρίες σε ανάλογη ποσότητα με αυτές των Ελλήνων του ανατολικού Πόντου. Η απώλεια αυτή δυσχεραίνει τους σύγχρονους εκτελεστές να αποδώσουν το μουσικό ιδίωμα της περιοχής.

Στην συγκεκριμένη μουσική εργασία όλοι οι συντελεστές προσπάθησαν να σκιαγραφήσουν τη μουσική αυτή, βασιζόμενοι στις ελάχιστες καταγραφές της πρώτης και δεύτερης γενιάς. Στηρίχτηκαν σε έμμεσες πηγές και πολύ περισσότερο στο μουσικό αισθητήριο και την αισθητική του καθενός. Σε κάθε περίπτωση όμως η προσπάθεια όλων έγινε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και ευαισθησία.

Τέλος στον χάρτη απεικονίζονται η Κερασούντα, οι κωμοπόλεις και τα χωριά της Κερασούντας όπου ζούσαν οι Έλληνες.