Δεν έπεφτε «καρφίτσα» στην πρεμιέρα της παράστασης «Αφορισμένον Ινιάτ», που ανέβασαν στο Ωραιόκαστρο τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, το βράδυ της Κυριακής 14 Απριλίου 2024 στο Παλαιόκαστρο του δήμου Ωραιοκάστρου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η παράσταση δόθηκε το βράδυ της Κυριακής στις 20.00 στην Αίθουσα Πολιτισμού «Νέλλυ Δελή» στο Κτίριο «Παύλος Μελάς», σε συνεργασία μεταξύ της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων και της Αντιδημαρχίας Σύγχρονου Πολιτισμού, Εξωστρέφειας και Προστασίας των ζώων συντροφιάς και Φιλαρμονικής του Δήμου Ωραιοκάστρου.

OREOKASTRO.THEATRO.AFORISMENON.INIAT.14.4.2024. 3

Η παράσταση «Αφορισμένον Ινιάτ» είναι ένα έργο του Δημήτρη Παπαδόπουλου - Σταυριώτη (Το πουάν και το ριγέ), που μετέφερε και απέδωσε στην ποντιακή διάλεκτο ο Δαμιανός Χαραλαμπίδης. Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Γιάννης Γεωργιάδης.

OREOKASTRO.THEATRO.AFORISMENON.INIAT.14.4.2024. 5

Η Χρυσούλα Κουρουκερέζη

OREOKASTRO.THEATRO.AFORISMENON.INIAT.14.4.2024. 2

Στην αρχή της εκδήλωσης, η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, Χρυσούλα Κουρουκερέζη, συνεχάρη τα μέλη της θεατρικής ομάδας της ΕΠΩΦ και ευχαρίστησε τον Δήμο Ωραιοκάστρου για τη συνεργασία και την υποστήριξη, ενώ τόνισε πως το κτίριο αποδείχθηκε πολύ μικρό για να χωρέσει όλο τον κόσμο που ήρθε να παρακαλοθουθήσει την θεατρική παράσταση.

Υποσχέθηκε μάλιστα πως πρέπει να προγραμματιστεί και δεύτερη παράσταση για τον κόσμο που δεν βρήκε θέση να παρακολουθήσει την παράσταση.

OREOKASTRO.THEATRO.AFORISMENON.INIAT.14.4.2024. 7

Τους ρόλους της θεατρικής παράστασης ερμήνευσαν οι, Γιώργος Βαλετόπουλος (Ιάσωνας), Χριστίνα Κυνηγοπούλου (Ερμιόνη), Δόξη Ορμανίδου (Σωτήρα), Νίκος Αμοιρίδης (Στύλος), Ευξοδία Τσενεκίδου (Βαγγελιώ), Μανώλης Αβλαστιμίδης (Γιάννες), Ρούλα Γεωργιάδου (Αντιγόνη), Γιάννης Σταλίδης (Ηρακλής), Γιώργος Βενετικίδης (Ανέστης), Αριάδνη Αβλαστιμίδου (Κερέκη), Σάββας Ιωαννίδης (Παπάς), Σάβας Κουγιουμτζίδης (Κουμπάρος), Λάμπης Παπαθανασιάδης (λύρα – τραγούδι) και Γιάννης Κελεσίδης (λύρα).

OREOKASTRO.THEATRO.AFORISMENON.INIAT.14.4.2024. 10

Ο Γιάννης Γεωργιάδης

OREOKASTRO.THEATRO.AFORISMENON.INIAT.GEORGIADHS.14.4.2024. 4

Όπως ανέφερε ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Γεωργιάδης, ο οποίος έχει είκοσι χρόνια συνεργασίας με την Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων ως σκηνοθέτης και ηθοποιός, το έργο «Αφορισμένον Ινάτ» (Το πουάν και το ριγέ), είναι διασκευή στην ποντιακή διάλεκτο ενός κλασικού ρεπερτορίου. Σκοπός μας είναι να γνωρίσουν και κατ’ επέκταση να αγαπήσουν την ποντιακή διάλεκτο άνθρωποι όλων των ηλικιών και ευχαρίστησε όλες τις διοικήσεις της Ένωσης για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα του μετά την

Ο Δημήτριος Παπαδόπουλος (Σταυριώτης)

OREOKASTRO.THEATRO.AFORISMENON.INIAT.14.4.2024. 10

Όπως είπε ο συγγραφέας της θεατρικής παράστασης «Αφορισμένον Ινάτ», Δημήτριος Παπαδόπουλος (Σταυριώτης), αφορά ένα Ωραιόκαστρο που έχει πάψει πια να υπάρχει κι έδωσε τη θέση της σε μια άλλη διαφορετική πόλη. Οι σκηνές που ξετυλίγονται, έχουν καταγραφεί στη μνήμη ημών των παλαιότερων, έχουν φωλιάσει μέσα μας, μας έχουν σημαδέψει.

OREOKASTRO.THEATRO.AFORISMENON.INIAT.14.4.2024. 8

Η δύσκολη καθημερινότητα, ο αγώνας για την επιβίωση, οι χαρές, οι λύπες, οι αντιπάθειες και οι φιλίες, είχαν όλα τη θέση τους σε μια κοινωνία ίδια κι απαράλακτη με εκείνην στον μακρινό Πόντο απ’ όπου ήρθαν οι πρόγονοί μας. Και πάνω απ’ όλα, εκείνη η αστείρευτη παγνιώδης διάθεση με την οποία αντιμετώπιζαν κάθε κατάσταση.

Ο Δαμιανός Χαραλαμπίδης

OREOKASTRO.THEATRO.AFORISMENON.INIAT.XARALAMPIDHS.14.4.2024. 6

Ο Δαμιανός Χαραλαμπίδης, ο οποίος απέδωσε το έργο στην ποντιακή διάλεκτο, τόνισε πως είναι σημαντικό να έχει επαφή ο κόσμος με την λαλιά των προγόνων του, μια γλώσσα την οποία έμαθε ως μητρική από τον παππού και την γιαγιά του και με αυτήν επικοινωνεί.

Η Ευαγγελία Δρόσου

OREOKASTRO.THEATRO.AFORISMENON.INIAT.14.4.2024. 1

Στο χαιρετισμό της η Ευαγγελία Δρόσου, εκ μέρους του Δήμου Ωραιοκάστου και αντιδήμαρχος Σύγχρονου Πολιτισμού, Εξωστρέφειας και Προστασίας των ζώων συντροφιάς και Φιλαρμονικής, ανέφερε. «Συγχαρητήρια στους συντελεστές της παράστασης που με τις υπέροχες ερμηνείες τους παρουσίασαν με μοναδικό τρόπο στην ποντιακή διάλεκτο το έργο του συντοπίτη μας συγγραφέα Δημήτρη Παπαδόπουλου - Σταυριώτη. Στην Αίθουσα Πολιτισμού επικρατεί το αδιαχώρητο, γεγονός που αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για ποιοτικές εκδηλώσεις. Ως διοίκηση στον Δήμο Ωραιοκάστρου είμαστε δίπλα σας».

OREOKASTRO.AFORISMENON.INIAT.14.4.2024.IMG 6898

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων αναφέρει. Στην κατάμεστη αίθουσα πολιτισμού "Νέλλυ Δελή" του κτιρίου Παύλου Μελά πραγματοποιήθηκε η θεατρική παράσταση της Ενωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων την Κυριακή 14 Απριλίου, "Αφορισμένον Ινιάτ" (Το πουάν και το ριγέ) του συντοπίτη μας Δημήτρη Παπαδόπουλου (Σταυριώτη). Η απόδοση στην ποντιακή διάλεκτο είναι του Δαμιανού Χαραλαμπίδη. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Γεωργιάδη που εδώ και είκοσι χρόνια είναι ακούραστος συνεργάτης της ΕΠΩΦ.

OREOKASTRO.AFORISMENON.INIAT.24.4.2024.IMG 6893

Η συνεργασία της θεατρικής ομάδας που αποτελείται από ερασιτέχνες ηθοποιούς καταχειροκροτήθηκε από το φιλοθεάμον κοινό που απόλαυσε μια ποιοτική παράσταση που μας ταξίδεψε στο Παλιό Ωραιόκαστρο, ζωντανεύοντας τις όμορφες στιγμές και τα ήθη της εποχής.
Ευχαριστούμε την Αντιδήμαρχο Σύγχρονου Πολιτισμού, Εξωστρέφειας και Προστασίας των ζώων Συντροφιάς και Φιλαρμονικής Λία Δρόσου και το Δήμο Ωραιοκάστρου που είναι αρωγοί στις προσπάθειες της ΕΠΩΦ να παράγει πολιτισμό και συνδράμει σε κάθε μας εκδήλωση .
Ευχαριστούμε την εταιρεία εκτυπώσεων #Varfisprint για την ευγενική χορηγία του εντύπου υλικού (αφίσες και προγράμματα)της παράστασης.
Μας τίμησαν με την παρουσία τους εκ μέρους του Δήμου Ωραιοκάστρου οι:
Αντιδήμαρχος Σύγχρονου Πολιτισμού, Εξωστρέφειας και Προστασίας των ζώων Συντροφιάς και Φιλαρμονικής #ΛίαΔρόσου
Αντιδήμαρχος Διαχείρισης Κρίσεων, Πολιτικής Προστασίας και Προστασίας του Πολίτη #ΣοφίαΔημητριάδου
Προεδρος ΔΕΥΑΩ #ΌλγαΓαβότση
Από την παράταξη "Μαζί για τον Τόπο μας" ο Δημοτικός σύμβουλος #ΗρακλήςΤσακαλίδης
Και πρώην Δημοτικός σύμβουλος #ΑνέστηςΠολυχρονίδης
Πολλοί ήταν και εκπρόσωποι των Ποντιακών Σωματείων που μας τίμησαν με την παρουσία τους .
#ΦωτιάδηςΚωνσταντίνος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δ.Μακεδονίας
#ΚατεριναΜπίλη από την Π.Ο.Ε (Σποσ θεσσαλονίκης)
#ΑδαμίδουΞένια Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου "Παναγία Κρεμαστή"
#ΛαβασάςΘανάσης μέλος της Π.Ο.Ε Συντονιστής Επιτροπής Θεάτρου και μέλος του Δ.σ Αργοναύτης Κιλκίς
#ΓεωργίαΚυριακίδου από το Σύλλογο Καυκάσιος Καλαμαριάς "Ο Προμηθέας "
#ΕλένηΣαββίδουΚοσμίδου αντιπρόεδρος Φάρου Ποντίων
#ΣούλαΚαρρά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας-Συκεών
#ΣτεφανίδουΑναστασία Πολιτιστικός Συλλογος Αυγής
Από το Σύλλογο Ποντίων Σταυρούπολης "Ακρίτες του Πόντου " και του #ΡΑΔΙΟΑΚΡΙΤΕΣ 102,3fm
Ο αντιπρόεδρος #ΑλεξανδρίδηςΓεώργιος και το μέλος δ.σ #ΜαρμαρίδηςΓεώργιος
#ΦόρηςΠεταλίδης εκδότης εφημερίδας "Εύξεινος Πόντος"
#ΠολυχρονίδουΓιώτα από το Σύλλογο Γυναικών Ωραιοκάστρου "Η Αρίστη "
#ΜιχάληςΤσολάκης Πρόεδρος "Κόκκινου θεωρείου"
#ΧατζησυμεωνίδηςΝικόλαος Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου "Το Βέντζη"
Ενημερώνουμε τις φίλες και τους φίλους του συλλόγου πως λόγω της τεράστιας απήχησης της παράστασης πως εντός των ημερών θα ενημερωθείτε για την ημερομηνία που θα ξανανέβει.