ΤΗΣ ΑΛΕΞΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ*

Μια δημοσίευση του προέδρου της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας Κορυδαλλού στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Εύξεινος Πόντος» προκάλεσε την αντίδραση μου ως υπεύθυνη της εγγραφής του φακέλου «Σέρρα» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η δημοσίευση αυτή αφορούσε την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε ο εν λόγω πρόεδρος του συλλόγου του Κορυδαλλού και μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΕ στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της οποίας η ηλεκτρονική έκδοση φιλοξένησε μια άνευ σημασίας είδηση: ένας ιδιοκτήτης airbnb επιδεικνύοντας τις καταστροφές που έχει υποστεί το κατάλυμα του αναφωνεί στο βίντεο που έβγαλε «Πόσο Πόντιοι είστε, νοικοκυροσύνη μηδέν».

Σύμφωνα με λεγόμενά του Θόδωρου Μακρίδη (αυτού που έκανε την επιστολή διαμαρτυρίας) ο τίτλος της είδησης που αναπαράγει ο λόγος του ιδιοκτήτη του καταλύματος συνιστά προσβολή των Ελλήνων του Πόντου καθότι «η χρήση τέτοιου χαρακτηρισμού προσβάλλει την ιστορική μνήμη και την αξιοπρέπεια εκατοντάδων χιλιάδων απογόνων προσφύγων που διατήρησαν με κόπο την ταυτότητα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους».

Ως εδώ καλά. Γιατί όμως είναι εξωφρενική και υποκριτική η αναδημοσίευση που φιλοξενήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της έγκριτης εφημερίδας Εύξεινος Πόντος όπου «διαφημιζόταν το κατόρθωμα του προέδρου»;

Τον Νοέμβριο του 2023 είχε διεξαχθεί στην Αθήνα η 1η συνάντηση δικτύου φορέων ‘Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με την ευκαιρία των είκοσι χρόνων λειτουργίας της αρμόδιας υπηρεσίας (Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς). Εκεί με διττή ιδιότητα ως μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού της ΠΟΕ και ως υπεύθυνη του φακέλου εγγραφής της «Σέρρα» εκπροσώπησα το στοιχείο και τον φορέα και έκανα σχετική εισήγηση για τον Πυρρίχιο. Μάλιστα κατά την διάρκεια της εισήγησής μου προβλήθηκε ένα μικρό απόσπασμα από το βίντεο της καταγραφής του Σέρρα που δημιουργήσαμε με κονδύλι του ΥΠΠΟ, το οποίο ήταν ακόμα ανέκδοτο, δεν είχε κυκλοφορήσει μέχρι και την παρουσίασή του στην μεγάλη εκδήλωση της ΠΟΕ που έγινε για αυτόν τον λόγο τον Φεβρουάριο του 2024.

Προεδρεύων τότε της συνεδρίας ήταν ο Λάμπρος Λιάβας, μέλος της 16μελούς επιστημονικής επιτροπής για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Ο εν λόγω προεδρεύων (Λ. Λιάβας) ενώ είχε να πει για όλα τα στοιχεία που προηγήθηκαν επαινετικά σχόλια σε σημείο υπερβολής (π.χ. είπε πως το τραγούδισμα της γνωστής φιγούρας του Καραγκιόζη Νιόνιου, είναι ίσης αν όχι ανώτερης αξίας με όπερα κ.α.), έκανε σκαιά επίθεση στο στοιχείο «Σέρρα» λέγοντας μεταξύ άλλων επί λέξει πως «η Σέρρα χαριστικώς εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο» θαρρείς και το Εθνικό Ευρετήριο ήταν ιδιοκτησία του, ή το Υπουργείου Πολιτισμού τον είχε εξουσιοδοτήσει να κάνει τέτοιου είδους προσβλητικές δηλώσεις για μια από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας μας.

Το βαρύ αυτό κλίμα και την καταφανή εχθρότητα την εισέπραξα μόνη μου καθώς το Δ.Σ. της ΠΟΕ εκείνη την ημέρα ήταν στην Κομοτηνή όπου διεξαγόταν το 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών. Όταν ενημέρωσα σχετικά το Δ.Σ. της ΠΟΕ, έδειξα το σχετικό βίντεο που είχα στην κατοχή μου ως αποδεικτικό στοιχείο που κατέγραφε τις ασχημοσύνες κατά του ποντιακού πολιτισμού από τον Λιάβα και πρότεινα να σταλεί επιστολή διαμαρτυρίας για την στάση αυτή του τότε μέλους της 16μελους επιστημονικής επιτροπής για την ΑΠΚ (τον επόμενο χρόνο δεν ανανεώθηκε η θητεία του-δεν είναι πια μέλος) στην Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη, ο Θόδωρος Μακρίδης και ο Αλέξανδρος Εφραιμίδης παρά την υποχρέωση της ΠΟΕ ως επικεφαλής φορέα να «προασπίζεται» το στοιχείο, ήταν αρνητικοί, επηρεάζοντας και το υπόλοιπο ΔΣ.

Επομένως το εν λόγω άτομο που ήταν αρνητικό στην σύνταξη επιστολής διαμαρτυρίας για την ανοίκεια συμπεριφορά μέλους της 16μελους επιστημονικής επιτροπής για την ΑΠΚ, δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να «υπερασπίζεται» την τιμή και τον πολιτισμό των Ποντίων!

*Η ΑΛΕΞΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, είναι Υπεύθυνη φακέλου «Σέρρα» στο Εθνικό Ευρετήριο