Υποψήφια διδάκτορα ελληνικού πανεπιστημίου η οποία μετέβη στην Τουρκία προκειμένου να κάνει μέρος της έρευνάς της στην περιοχή του Πόντου, απελάθηκε από την Τουρκία και συγκεκριμένα από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ως επικίνδυνη για την ασφάλεια της χώρας.

Είναι η δεύτερη περίπτωση ελληνίδας επιστήμονος η οποία απελαύνεται από την Τουρκία μόλις φτάνει στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, αφού κρατείται για ένα ή δύο εικοσιτετράωρα στα κρατητήρια του αεροδρομίου.

Στις 28 Μαΐου 2021, απελάθηκε από την Τουρκία η διδάκτωρ εθνολογίας – λαογραφίας Μυροφόρα Ευσταθιάδου μαζί με τον γιο της Ιάσονα, όταν έφτασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, αφού κρατήθηκε για 48 ώρες στα κρατητήρια της ασφάλειας του αεροδρομίου.

Το θέμα όμως είναι ευρύτερο και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και αναφοράς από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βλέπει την Τουρκία με την οποία συνδιαλέγεται και υποστηρίζει εξοπλίζοντάς την στρατιωτικά, να καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα Ελλήνων πολιτών.

Η απίστευτη περιπέτεια της ελληνίδας διδάκτορος του ελληνικού πανεπιστημίου, η οποία μελετά τα στοιχεία της μουσικής παράδοσης των Ελλήνων του Πόντου, τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση του site https://efxinospontos.gr/ ξεκίνησε την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021.

Όπως μας λέει η ίδια το απόγευμα της Τετάρτης 14 Ιουλίου 2021, πήρε την πτήση με ελληνική αεροπορική εταιρία για το αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να συνεχίσει την έρευνά της στο πλαίσιο του διδακτορικού της, για πολιτιστικούς σκοπούς.

Στον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας την σταμάτησαν. Αμέσως μετά τον έλεγχο, οδηγήθηκε στην Ασφάλεια του Αεροδρομίου Κωνσταντινούπολης. Εκεί δίχως να της πούνε τον λόγο, παρά μόνον ότι έχει απαγόρευση εισόδου, οδηγήθηκε στα κρατητήρια του αεροδρομίου και παρέμεινε για 24 ώρες. Της πήραν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες, λες και ήταν ποινική κρατούμενη, την οδήγησαν σε ένα δωμάτιο περίπου 15 τετραγωνικών μέτρων στο οποίο υπήρχαν άλλες 20 γυναίκες από διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και δύο μικρά κοριτσάκια.

Της επιδόθηκαν δύο έγγραφα. Στο ένα αναγραφόταν η πτήση με την οποία απελαύνονταν πίσω στην Ελλάδα στην οποία αναγράφονταν η μέρα, η ώρα και η πτήση της επιστροφής και ένα δεύτερο έγγραφο το οποίο έγραφε τον νόμο και την απόφαση για την απαγόρευση εισόδου. Στο ίδιο έγγραφο αναγράφονταν πως η απαγόρευση στην Τουρκία είναι για λόγους ασφαλείας. Επίσης στο έγγραφο αναγράφονταν ότι η απαγόρευση είναι για πέντε χρόνια με την πιθανότητα να γίνουν 10 χρόνια. Για τις αντιρρήσεις της, ανέφεραν πως μπορεί να απευθυνθεί στο τουρκικό προξενείο της Αθήνας.

Κατά τη διαμονή της στα κρατητήρια της ασφάλειας στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, οι τουρκικές αρχές δεν της χορήγησαν τροφή, αλλά η αεροπορική εταιρία με την οποία πήγε και θα επέστρεφε. Κατά την παραμονή της επικοινώνησε με την ελληνίδα πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη, δίχως όμως να γίνει τίποτε.

Την επομένη μετά από 24 ώρες, άνδρες της ασφάλειας της Τουρκίας την οδήγησαν μέχρι μέσα στο αεροπλάνο για την επιστροφή της στην Ελλάδα. Στο διάστημα της κράτησής της, δεν υπήρχε κανένα μέτρο προστασίας από τον Κορωναϊό.

Με την βοήθεια των ελληνικών αρχών και της αεροπορικής εταιρίας κατάφερε να εξασφαλίσει PLF και rapid test και να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Οι άνδρες της ελληνικής ασφάλειας ήταν ευγενικοί και έτσι δεν ταλαιπωρήθηκε και το απόγευμα της Πέμπτης 15 Ιουλίου 2021 με την απογευματινή πτήση επέστρεψε από την Κωνσταντινούπολη.

Εκείνο που θέλω να πω, μας είπε, είναι πως είδα μεγάλη λίστα ονομάτων η οποία είχε ημερομηνία 8 Φεβρουαρίου 2021, στην περίοδο της πανδημίας, με τα ονόματα Ελλήνων τους οποίους περιμένουν να τους απελάσουν, μόλις φτάσουν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ή σε κάποιο αεροδρόμιο της Τουρκίας.

Ιδιαίτερα τώρα που το καλοκαίρι γίνονται πολλές εκδρομές Ελλήνων στον Πόντο και στην Παναγία Σουμελά, είναι κρίμα να υποστούν την ταλαιπωρία αυτοί κι άλλοι συμπατριώτες μου, κατέληξε.