Γέμισε με κόσμο η πλατεία του Μπαμπαλιού την Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022, όπου ο σύλλογος Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας προσκάλεσε τον θίασο «Τεμετέρ’», να παρουσιάσουν την θεατρική παράσταση «Ένεκα Ζένεκα».

Στην παράσταση συμμετείχαν, ο Τάκης Βαμβακίδης, ο Αλέξης Παρχαρίδης και η Τίσσα Βασιλάκη, σε σενάριο του Δημήτρη Πιπερίδη και σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Κωνσταντίνου.

Η βραδιά είχε βαρύνουσα σημασία καθότι ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκε η ποντιακή διάλεκτος σε θεατρική παράσταση, στο χωριό.

MPAMPALIO.ENEKA.ZENEKA.17.8.2022 4

Για το λόγο αυτό ο σύλλογος Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανία, φρόντισε να καλύψει τα έξοδα, με αποτέλεσμα η είσοδος να είναι δωρεάν για το κοινό.

MPAMPALIO.ENEKA.ZENEKA.17.8.2022 3

Ο ιστορικός σύμβουλος της παράστασης, ο ομότιμος καθηγητής νεότερης ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, παρόλο που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, μερίμνησε να δωρίσει στο σύλλογο το δεκατετράτομο έργο του: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», το οποίο αποτελεί ένα θησαυρό για την βιβλιογραφία.

MPAMPALIO.ENEKA.ZENEKA.17.8.2022 1

Μετά το τέλος της παράστασης, οι ηθοποιοί δέχτηκαν τα συγχαρητήρια του κόσμου.

MPAMPALIO.ENEKA.ZENEKA.17.8.2022 2

Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα με τη συνοδεία της λύρας του Δημήτρη Πιπερίδη και οι παρευρισκόμενοι γέλασαν με την ψυχή τους με τα ανάρπαστα ανέκδοτα του Αλέξη Παρχαρίδη.