Την μεταφορά των επίσημων τελετών μνήμης για την 19η Μαΐου, λόγων των πρόωρων εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023, ζητά το σωματείο “Νίκος Καπετανίδης” και καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης και όλους τους αρχηγούς των κομμάτων να υπερψηφίσουν σχετική τροπολογία για την μεταφορά κατά μία εβδομάδα της ημερομηνίας.

Αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το σωματείο Δράσης “Νίκος Καπετανίδης” καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και όλους τους αρχηγούς κομμάτων να υπερψηφίσουν στην Βουλή σχετική τροπολογία για την μεταφορά κατά μία εβδομάδα της ημερομηνίας των επισήμων κρατικών τελετών της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, καθώς συμπίπτει με την εκλογική Κυριακή της 21ης Μαίου.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο

2193/1994 - ΦΕΚ 32/Α/11-3-1994.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου τιμάται από τις κατά τόπους περιφερειακές ενότητες, είτε την 19η Μαίου ακριβώς αν η ημερομηνία αυτή τυχαίνει Κυριακή, είτε την αμέσως επόμενη Κυριακή.

Αυτές οι εκδηλώσεις είναι κρατικές και δεν αφορούν τις εκδηλώσεις των φορέων του Ποντιακού Ελληνισμού, που λαμβάνουν χώρα πάντα ανήμερα 19 Μαίου κάθε έτους.

Για να μην υποβαθμιστεί το κύρος των εκδηλώσεων αυτών, ζητούμε να κατατεθεί η τροπολογία με άπαξ αλλαγή για την παρούσα συγκυρία και να μετατεθούν οι εκδηλώσεις αυτές, την Κυριακή 28 Μαίου.

Η συμμετοχή κρατικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων του τόπου πρέπει να προβλεφθεί και να επιτευχθεί την Κυριακή 28 Μαίου, μια εβδομάδα μετά τις εκλογές.