Μία ιδέα της Σοφίας Αμπερίδου, ζωγράφου, η οποία κουβαλάει στην ψυχή της, τις μνήμες και τις παρακαταθήκες των προγόνων της από τον αλησμόνητο Πόντο, και αισθανόμενη ότι η προσφυγιά που έζησαν οι πρόγονοί της, είναι διαρκής μέσα στο χρόνο μέχρι τις μέρες μας, βγήκε συμπαραστάτες και το όνειρο έγινε πραγματικότητα.

EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.XERIZOMOS.AMPERIDOY.21.3.2023 2
Συνταξιδιώτες στο όραμά της, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, με την προηγούμενη διοίκηση του προέδρου Γιώργου Λυσαρίδη, πρώην γενικού γραμματέα των υπουργείων Αθλητισμού και Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και το νέο διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον Γιάννη Αποστολίδη και της διοίκησης του δήμου Ελευθερίου – Κορδελιού και του δημάρχου Κλεάνθη Μανδαλιανού και της αρμόδιας αντιδημάρχου Νανάς Παμπουκίδου, οι οποίοι έφεραν σε πέρας την διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού και συμμετείχαν εκατοντάδες πολίτες, τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. 
EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.XERIZOMOS.AMPERIDOY.21.3.2023 6
Τα έργα ζωγραφικής, εκτέθηκαν τόσο στο Κορδελιό, όσο και στον Εύοσμο, ενώ η τελική τους έκθεση γίνεται στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης έως και την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, όπου μετά το τέλος της, θα αποτελέσουν περιουσιακό στοιχείο του κορυφαίου μορφωτικού και πολιτιστικού σωματείου των Ελλήνων του Πόντου.
EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.XERIZOMOS.AMPERIDOY.21.3.2023 3
Σε ειδική εκδήλωση που έγινε το βράδυ Τρίτης 21 Μαρτίου 2023, στο εντευκτήριο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, υπογράφηκε μάλιστα το πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής των έργων, από την ζωγράφο Σοφία Αμπερίδου, στον πρόεδρο της Λέσχης Γιάννη Αποστολίδη.
APOSTOLIDHS.GIANNHS.AMPERIDOY.SOFIA.PROTOKOLO.21.3.2023.IMG 4487
Στην εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Τρίτης 21 Μαρτίου 2023, στο εντευκτήριο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα των εγκαινίων MAIL ART “Ξεριζωμός”, συντονιστής ήταν ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο Γιάννης Αποστολίδης
APOSTOLIDIS.GIANNHS.21.3.2023.IMG 4449
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιάννης Αποστολίδης, τόνισε την σημασία που έχει για τους απογόνους των Ελλήνων του Πόντου, η προσφυγιά και πως οι μνήμες είναι παρούσες ακόμη και στις νέες γενιές, αφού τα ακούσματα από τους παππούδες και τις γιαγιάδες, μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.
XATZHKYRIAKIDIS.KYRIAKOS.21.3.2023.IMG 4554
Ακολούθως ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, διάβασε χαιρετισμό του Δημάρχου Κλεάνθη Μανδαλιανού και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου Αθηνάς Παμπουκίδου.
Η Σοφία Αμπερίδου
AMPERIDOU.SOFIA.21.3.2023.IMG 4466
Τέλος μίλησε ο ζωγράφος Σοφία Αμπερίδου, εμπνεύστρια και διοργανώτρια της έκθεσης «Mail Art – Ξεριζωμός» η οποία ανέφερε ότι “η χαρά και η συγκίνηση μου σήμερα είναι μεγάλη, καθώς ολοκληρώνεται αυτή η μεγάλη προσπάθεια κι ο αγώνας που ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου, επετειακού έτους για τα «100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή». Πρόκειται για ένα όραμα, που γεννήθηκε στην καρδιά μου πριν από το έτος 2019. Γεννημένη και μεγαλωμένη με τους πρόσφυγες προγόνους μου, γνωρίζω καλά τον πόνο και τον καημό της προσφυγιάς και του ξεριζωμού. Ο ξεριζωμός, που είναι επίκαιρος στις μέρες μας όσο ποτέ, με ενέπνευσε με δέος, σεβασμό και ως μορφή χρέους, έβαλα στόχο να ευαισθητοποιήσω κι άλλους καλλιτέχνες να ασχοληθούν με αυτό το ιστορικό θέμα και να διαδοθούν μηνύματα ειρήνης κι ελπίδας στον κόσμο.
Πρωτίστως η δράση αυτή θέλησα να συμβάλει στην ενημέρωση και συμμετοχή  ανθρώπων της νέας γενιάς. Ευχαριστώ θερμά τους εκπαιδευτικούς στα δημόσια σχολεία και τους εικαστικούς στα ιδιωτικά εργαστήρια της Ελλάδας και της Κύπρου, που ενημέρωσαν τους μαθητές τους και τα παιδιά με τη σειρά τους, αφού άκουσαν και έμαθαν για τον ελληνισμό της ρωμιοσύνης, δημιούργησαν αυτά τα πανέμορφα έργα, που το καθένα έχει τη δική του ερμηνεία και αξία. Η αθρόα συμμετοχή των Ελλήνων καλλιτεχνών είναι εξαιρετικά σημαντική και συγκινητική τόσο σε αριθμό έργων όσο και σε ποιότητα και πνεύμα. Νοσταλγικά και πονεμένα τα έργα των Ελλήνων δημιουργών που εμπνεύστηκαν από τις προσωπικές και οικογενειακές ιστορίες τους.  Η συμμετοχή καλλιτεχνών από τη διεθνή κοινότητα δεν αποτελεί αμελητέα ποσότητα και θα ήθελα να συγχαρώ τους 19 καλλιτέχνες που δημιούργησαν και μας ταχυδρόμησαν 30 ξεχωριστά έργα.
EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.XERIZOMOS.21.3.2023.IMG 4425
Από τη μακρινή Ιαπωνία ως  τον Καναδά, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη κι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, καθώς και τη Λευκορωσία, Ουγγαρία, το εθνογραφικό Μουσείο "Verizitsa της Ουκρανίας, την Αρμενία  και την Τουρκία. Συγκινητικά τα μηνύματα από το εξωτερικό: «Δεν γνώριζα τίποτα για την Μικρασιατική Καταστροφή, αναφέρει η Maria Victoria Bone Ramirez από την Ουρουγουάη. Έψαξα, μού γράφει κι ότι έμαθα το μετέφερα και στους μαθητές μου!
Διαπιστώνουμε λοιπόν σήμερα, αυτό που τόνισε ο Έλληνας λυρικός ποιητής Σιμωνίδης ο Κείος πως : «Η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση και η ποίηση είναι ζωγραφική με το χάρισμα του λόγου». Βρισκόμαστε μπροστά σε δεκάδες ζωγραφικά ποιήματα, που το καθένα έχει να σας πει μια μικρή ιστορία.  Στο πέρασμα των αιώνων και της ιστορίας της ανθρωπότητας υπήρξαν πολλές οι φορές, που όχι μόνο οι καλλιτέχνες αλλά και οι απλοί άνθρωποι εκφράστηκαν μέσα από την τέχνη χρησιμοποιώντας την ως εργαλείο αντίστασης απέναντι στη φρικαλεότητα και στα αδιέξοδα του πολέμου. «Ο πόλεμος είναι βίαιος διδάσκαλος» αναφέρει ο Αθηναίος ιστορικός Θουκυδίδης, 460 - 394 π.Χ.
Η ζωγραφική τέχνη όμως γιατρεύει.. υπενθυμίζει.. υπομνηματίζει και καταδεικνύει την αλήθεια.. κατακεραυνώνει τα κακώς κείμενα.. λατρεύει τη ζωή και βρίσκει χίλιους τρόπους να εκφράσει την ομορφιά.. Καθένας από εμάς με τον τρόπο του και τη φαντασία του δημιούργησε τα έργα εκφράζοντας ότι πληγώνει ανεπανόρθωτα τις ψυχές των ανθρώπων κι αυτό δεν είναι άλλο από τον ΞΕΡΙΖΩΜΟ. Ο Ξεριζωμός έχει πολλά πρόσωπα και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, την «Πρωτεύουσα των προσφύγων» όπως έγραψε ο Γιώργος Ιωάννου, το γνωρίζουμε καλά..
Συγχαίρω και ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους καλλιτέχνες, μεγάλους και μικρούς που συμμετέχουν σε αυτή την διοργάνωση κι έδωσαν μορφή και υπόσταση στο όραμα μου. Είμαι ευτυχής που δεκάδες καλλιτέχνες απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης έγιναν συνοδοιπόροι και το όραμα έγινε πραγματικότητα.
Φύλαξα για το τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ, στους ανθρώπους και τους φορείς που στήριξαν την προσπάθεια μου και δίχως αυτούς δεν επρόκειτο να συμβεί τίποτε από τα παραπάνω.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν στον Δήμαρχο Κλεάνθη Μανδαλιανό και στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, Νανά - Αθηνά Παμπουκίδου που από την πρώτη στιγμή πίστεψε και στήριξε αυτή τη δράση, αγκαλιάζοντας την και θέτοντας την Υπό την Αιγίδα του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, δίνοντας βήμα στους καλλιτέχνες να μιλήσουν με το έργο τους.
Ακόμη, ευχαριστώ την Αθηνά Παμπουκίδου και τον Κυριάκο Χατζηκυριακίδη για το χρόνο που διέθεσαν από την υπηρεσία τους, ώστε να διεκπεραιωθούν άψογα οι δύο εκθέσεις που προηγήθηκαν στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου τον Μάιο και τον Οκτώβριο του 2022.
EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.XERIZOMOS.AMPERIDOY.21.3.2023 5
Ακόμη ένα μεγάλο και θερμό ευχαριστώ στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο και την αποδοχή της πρότασης μου για τη συνδιοργάνωση της έκθεσης. Το ευχαριστώ εκφράζεται προς όλα τα μέλη του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου και στο πρόσωπο του κυρίου Γιώργου Λυσαρίδη με τον οποίο είμαστε όλο αυτό το διάστημα σε συνεργασία και στήριξε ολόθερμα τον αγώνα μου. Ευχαριστώ ασφαλώς θερμά και τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου που ανέλαβε πριν από λίγο διάστημα, τους συγχαίρω για την εκλογή τους και τους εύχομαι γόνιμη και καρποφόρα θητεία. Τις ευχαριστίες και στον νυν πρόεδρο Γιάννη Αποστολίδη, με τον οποίο θα συνυπογράψουμε το Πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής του αρχείου.
Θέλω να εκφράσω ακόμη ένα θερμό ευχαριστώ για το δημιουργικό της αφίσας, στις γραφιστικές υπηρεσίες ΜΟΡΦΉ και τη γραφίστρια Φωτεινή Μουρατίδου, η οποία εργάστηκε εθελοντικά για τις 4 αφίσες που χρειάστηκαν για την προσβολή των εκθέσεων.
Θα ήθελα τέλος να σημειώσω πως διέθεσα με πολύ αγάπη και διάθεση, πάρα πολύ από τον προσωπικό και δημιουργικό χρόνο μου, για να συγκεντρώσω και να αρχειοθετήσω  όλο αυτό το υλικό και ακόμη, πως δεν υπήρξε κάποια χρηματοδότηση για την ενοικίαση της ταχυδρομικής θυρίδας για 12 μήνες, καθώς και του υλικού που χρειάστηκε για την προστασία του αρχείου, τα οποία πληρώθηκαν όλα από την ομιλούσα.
Εκφράζω και πάλι προς όλες κι όλους τις ευχαριστίες μου από βάθους καρδίας κι “Εύχομαι η ζωγραφική να γίνει ο δρόμος για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο».
Οι συνδιοργανωτές υπέγραψαν Πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής του αρχείου, από την ζωγράφο Σοφία Αμπερίδου και τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιάννη Αποστολίδη.
SIDHROPOYLOS.BASILHS.21.3.2023.IMG 4512
Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ο Βασίλειος Σιδηρόπουλος συγγραφέας, διάβασε το ποίημα «Προσκλητήριο Ηρώων» του Πόντιου ποιητή Θεόδωρου Αντωνιάδη και ακολούθησε η απόδοση του τραγουδιού «Αναστορώ τα παλαιά» του Χρύσανθου.
TSIRONHS.NIKOLAOS.21.3.2023.IMG 4531
Στη συνέχεια ο Νικόλας Τσιρώνης ασκούμενος δικηγόρος διάβασε το ποίημα: «Μετανάστες» του Γερμανού ποιητή Μπέρτολτ Μπρεχτ και το μουσικό σχήμα, απέδωσε το τραγούδι «Στο’ πα και στο ξαναλέω», Παραδοσιακό Μικρασίας.
SARHGIANNIDOY.MARIA.21.3.2023.IMG 4561
Επίσης η Μαρία Σαρηγιαννίδου, σπουδάστρια χορού - θεάτρου διάβασε το ποίημα «Ο κόσμος που αγαπήσαμε» του Κύπριου ποιητή Γιώργου Μολέσκη και αποδόθηκε το τραγούδι «Από ξένο τόπο κι απ’ αλαργηνό».
PROKOPIDOY.SOFIA.21.3.2023.IMG 4573
Εκτάκτως, η δημοσιογράφος Σοφία Προκοπίδου διάβασε ένα δικό της ποίημα για τους πρόσφυγες όλου του κόσμου, αλλά και της Ουκρανίας, όπως και ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Γιάννης Αποστολίδης, ένα δικό του ποίημα για τους παλιννοστούντες πρόσφυγες.
EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.XERIZOMOS.AMPERIDOY.21.3.2023 4
Το μουσικό πρόγραμμα έκλεισε με το τραγούδι «Τα χαμένα τα πατρίδας» του Θόδωρου Παυλίδη όπου έπαιξαν οι μουσικοί: Μωυσιάδης Χρήστος λύρα, Παπαχατζάκης Γιάννης λαούτο, Χρυσικός Κυριάκος νταούλι και Αμπερίδου Παναγιώτα στο τραγούδι.
Ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση από την Σοφία Αμπερίδου και προσφέρθηκαν στο κοινό Ποντιακά εδέσματα από το κατάστημα Ραγιάν.