ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ*

Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, η ανάδειξη με απόλυτο σεβασμό στην πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου και η ενίσχυση της ιστορικής μνήμης ώστε να αποτραπούν ανάλογα εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας είναι ένας από τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκαν δίπλα στους Πόντιους, με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 18 Μαΐου 2019, μια μέρα πριν από τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Eλλήνων του Πόντου και είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους όλων των Ποντιακών Ομοσπονδιών. Και δεν επρόκειτο για μια καθαρά τυπική συνάντηση, διότι δρομολογήθηκαν ενέργειες προς την κατεύθυνση της ανάδειξης του πολιτισμού και της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, στη συνάντηση αυτή, τη συγκρότηση μικτής επιτροπής από μέλη της κυβέρνησης και από εκπροσώπους Ποντιακών Ομοσπονδιών, η οποία θα εξετάζει και θα συζητά θέματα που άπτονται του ποντιακού ελληνισμού.

Επίσης ανακοίνωσε την πρόθεση να δημιουργηθούν δύο Μουσεία του Ποντιακού Ελληνισμού, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα, όπως και να αναδειχθεί ο χώρος των Απολυμαντηρίων, στην Αρετσού της Καλαμαριάς, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 20.000 Πόντιοι πρόσφυγες, όπου θα στηθεί ένα μνημείο. Επίσης να θυμίσουμε ότι η Έδρα Ποντιακών Σπουδών που λειτουργεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είχε την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επιτελεί έναν σπουδαίο ρόλο προς την αναγνώριση και ανάδειξη της Ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναγνωρίζει, γεγονός που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το απέδειξε, ότι οι Πόντιοι έδωσαν νέα ορμή στην Ελλάδα, στον πολιτισμό, στις τέχνες και στα γράμματα και η Ελλάδα οφείλει πολλά στον ποντιακό ελληνισμό. Γι' αυτό αρχή και θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι πρώτα απ' όλα να σταθούμε με απόλυτο σεβασμό στα θύματα της Γενοκτονίας, να παλέψουμε προς την διεθνή αναγνώρισή της, καθώς και για τη διατήρηση και ενίσχυση της ιστορικής μνήμης και του πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού.

*Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, είναι Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) και υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία