Στην διεκδίκηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της στην κεντρική εκδήλωση μνήμης της 19ης Μαΐου 2018, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) Χριστίνα Σαχινίδου.
Η Χριστίνα Σαχινίδου, μεταξύ άλλων ανέφερε: "Αγαπητέ Ταμέρ Τσιλιγκίρ, καλώς έρθες σην Ελλάδαν. Έλληνες της διασποράς, νέοι και νέες των προσφυγικών ποντιακών σωματείων. 19η Μαΐου σήμερα. Σας καλησπερίζω στη σημερινή ενωτική εκδήλωση μνήμης και τιμής των προγόνων μας από την προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη. Από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας στέλνουμε ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι όλοι οι Πόντιοι είμαστε ενωμένοι σαν μία γροθιά. Την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ιταμές προκλήσεις, σ αυτές τις κρίσιμες εθνικές στιγμές δεν έχουμε την πολυτέλεια διαχωρισμών και διαιρέσεων. Είμαστε όλοι μαζί.
Η σημερινή ημέρα δεν είναι απλά ημέρα μνήμης και αναμνήσεις τραγικών γεγονότων, αλλά παράλληλα είναι και μέρα πίστης ελπίδας και διεκδίκησης! Διεκδικούμε την αναγνώριση της γενοκτονίας των προγόνων μας! Διεκδικούμε την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και της δικαίωσης των 353.000 Ελλήνων του Πόντου!
Η 19η Μαΐου μας δίνει ακόμα μία αφορμή να ανασύρουμε μνήμες, να αναλογιστούμε και να υμνήσουμε, να υποσχεθούμε, πως θα συνεχίσουμε να δίνουμε μαζί τον κοινό αγώνα την επιβίωση της ιστορικής μνήμης. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αυταπόδεικτη ιστορική αλήθεια. Κανείς δεν μπορεί να διαγράψει την ιστορία. Κανείς δεν μπορεί να στερήσει το δικαίωμα στη μνήμη. Στα πλαίσια της ισοπεδωτικής παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας και της γενικότερης πολιτιστικής σύγχυσης η διατήρηση της συλλογικής μνήμης και συνείδησης αποτελεί πράξη αντίστασης. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στα Πρωτοβάθμια Σωματεία όπου γης και σε ολόκληρο τον οργανωμένο Ποντιακό χώρο, στους επιστήμονες, στους ιστορικούς μας, στην πρόσφατα ιδρυθείσα έδρα ποντιακών μελετών με την χορηγία του Έλληνα ποντιακής καταγωγής Ιβάν Σαββίδη, γιατί με αξιοσύνη και αίσθημα ευθύνης κρατούν ζωντανή την ιστορική μνήμη και συνείδηση!
Είμαστε εδώ για να δώσουμε όλοι μαζί τον κοινό αγώνα. Είμαστε εδώ για να βροντοφωνάξουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε νέες γενοκτονίες. Η γενοκτονία είναι μέρος του γενετικού μας κώδικα, αυτός δεν πρόκειται να αλλάξει και άδικα παιδεύονται νεόκοποι εκσυγχρονιστές και απαίδευτοι δάσκαλοι να μας πείσουν να ξεχάσουμε.
Ο αγώνας μας θα πρέπει καταρχάς να απευθύνεται στο εσωτερικό. Δεν ζητούμε από τη Βουλή των Ελλήνων την αναγνώριση του δικαιώματος στη μνήμη, αυτό το είχαμε ανέκαθεν. Ζητούμε την αναγνώριση της γενοκτονίας των 353 χιλιάδων αθώων Ποντίων Ελλήνων, αλλά και όλων των χριστιανικών λαών της Ανατολής. Η αναγνώριση της γενοκτονίας θα πρέπει επιτέλους να μπει στην ατζέντα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ελπίζω να ακουστεί επιτέλους η φωνή μας. Η ουσιαστική αναγνώριση στο εσωτερικό αγαπητοί συμπατριώτες, θα δώσει ώθηση στον αγώνα μας για τη διεθνή αναγνώριση που θα πρέπει ο αγώνα μας να είναι συνεχής και οργανωμένος. Αποτέλεσμα της ενότητας στη σκέψη, στη δράση και στη λειτουργία μας.
Ο αγώνας μας είναι ένα καθήκον απέναντι σε ολόκληρη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, απέναντι σε ανθρώπινα ιδανικά και αξίες, απέναντι στις γενιές του μέλλοντος! Σήμερα υψώνουμε τα Λάβαρα της ζωής κόντρα σε αυτούς που υπηρετούν ιδεολογίες θανάτου. Σήμερα σε λίγο στο Λευκό Πύργο, θα υποστείλουμε τη σημαία, με άγημα Ποντίων και με το Γ’ Σ.Σ. Εμείς μάθαμε να γονατίζουμε μόνο στους νεκρούς μας, κι ας είναι η κίνησή μας αυτή μια απάντηση στη γείτονα χώρα, όπου εκεί στα λευκά κελιά της Αδριανούπολης, είναι οι δύο αξιωματικοί μας, και θρηνούμε ακόμη και το θάνατο του πιλότου μας στην υπηρεσία του καθήκοντος. Αιωνία η μνήμη στους νεκρούς μας. ΠΟΝΤΟΣ! 'εν' άστρον φωτεινόν, σε ελληνικούς αιώνας».