Τις απόψεις του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη καταδίκασε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, λέγοντας πως πολιτικά είναι καταδικαστέες, αλλά δεν «στοιχειοθετείται αδίκημα».

Όπως δήλωσε στο ραδιοσταθμό Βήμα fm, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, «ως υπουργός, θα όφειλε να σέβεται τις γενοκτονίες που η Βουλή των Ελλήνων έχει ψηφίσει. Η διάταξη που πέρασα ήταν σαφέστατη, για το Ολοκαύτωμα και τις γενοκτονίες που διεθνή δικαστήρια αναγνώρισαν – ή το ελληνικό Κοινοβούλιο και η Εθνοσυνέλευση. Συνεπώς, ουδείς δικαιούται να ομιλεί περί εθνοκάθαρσης ή γενοκτονίας. Ας έρθει το Κοινοβούλιο και να πει περί εθνοκάθαρσης», δήλωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπ. Παιδείας Νίκου Φίλη για το θέμα των Ποντίων.

Ο κ. Αθανασίου, προσέθεσε και τα ακόλουθα: «Όταν είσαι υπουργός, πρέπει να το σέβεσαι αυτό. Από εκεί και πέρα, αυτά που λένε “να διωχθεί ποινικά”, επειδή είμαι και νομικός και θέλω να είμαι δίκαιος, δεν στοιχειοθετείται αδίκημα.

Διότι αυτή η κρίση του είναι επιστημονική και όχι κακόβουλη και δεν προκαλεί δράσεις βίας. Δεν κρύβομαι, με ξέρετε πάρα πολύ καλά. Πολιτικά, είναι καταδικαστέο.

Αλλά άλλο το πολιτικό και άλλο το ποινικό και πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε, για να είμαστε δίκαιοι, διότι εκπροσωπούμε και το Κοινοβούλιο».