Με έναν ιδιαίτερα θετικό τρόπο παρουσιάζει και σχολιάζει ο τουρκικός τύπος τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων, με αρκετές εφημερίδες να αναφέρονται στη «θύελλα» πολιτικών και μη αντιδράσεων που προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του υπουργού Παιδείας στην Ελλάδα. 

Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Sabah αναφέρεται σε «μια γενναία κίνηση από τον Έλληνα υπουργό» και κάνει εκτενή αναφορά στις δηλώσεις του υπουργού και τον αντίκτυπο που είχαν στην κοινή γνώμη της χώρας μας. «Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε πως η ρητορική ότι οι Πόντιοι σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους ήταν λανθασμένη. Από επιστημονικής άποψης, είπε, δεν ήταν γενοκτονία» γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. 

TOYRKIA.BOUGYN

Το θέμα υπάρχει επίσης και στις ιστοσελίδες των εφημερίδων Zaman και Bugün, οι οποίες δεν αναφέρονται μόνο στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αλλά και το γεγονός ότι ορισμένοι ιστορικοί, όπως η Μαρία Ρεπούση, υποστήριξαν τις θέσεις του Φίλη. 

Στο άρθρο της Bugün, υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει κηρύξει την 19η Μαΐου ως ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων.