Στην προσπάθειά του να ιδρυθεί Ποντιακό Μουσείο και Ερευνητικό Κέντρο Τεκμηρίωσης της Γενοκτονίας, αλλά και της Ιστορίας και του πολιτισμού, αναφέρθηκε ο Κώστας Φωτιάδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», στο «Λαϊκό Πανεπιστημίο» της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, την Δευτέρα 10 Μαΐου 2021.

Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο τέλος της ομιλίας του ο Κώστας Φωτιάδης, τόνισε:

«Εκατό χρόνια συνειδητής προσβολής της μνήμης, προβολής, αλλά και προπαγάνδας της κατασκευασμένης ιστορίας είναι πολλά. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια αναβολής. Ήρθε η ώρα που πρέπει να σκύψουμε με προσοχή πάνω στα κεφάλαια της. Ήρθε η ώρα να ιδρύσουμε το δικό μας Ποντιακό Μουσείο και Ερευνητικό Κέντρο Τεκμηρίωσης της Γενοκτονίας, αλλά και της Ιστορίας και του πολιτισμού.

Η κυρία Όλγα Ανδρεάδου, μαζί με την υπογραφή της για το μουσείο μου έστειλε το παρακάτω κείμενο: «κ. Φωτιάδη, μοιράζομαι μαζί σας την σκέψη που μου δημιουργήθηκε, πως κάθε email ενημέρωσης που αποστέλλω για την ίδρυση του Ποντιακού Μουσείου και Ερευνητικού Κέντρου, γίνεται ένα στεφάνι στον βωμό θυσίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Ομοίως, και κάθε υπογραφή που συλλέγεται, γίνεται ένα κόλλυβο στην μνήμη των άφωνων ψυχών που έμειναν πίσω και περιμένουν, γι΄αυτό σας ευχαριστούν. Το καλύτερο δώρο για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας (19ης Μαΐου) θα είναι οι υπογραφές που θα έχετε συλλέξει.

Το ελληνικό Κοινοβούλιο οφείλει να συγκροτήσει διακοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα αντίστοιχα διεθνή ερευνητικά κέντρα γενοκτονιών και με την ισότιμη συμμετοχή και άλλων λαών της Μικράς Ασίας, που υπέστησαν και υφίστανται ανάλογες γενοκτονίες, να φέρουν αντικειμενικά στο φως τα πορίσματα των ερευνών και να προωθήσουν το ζήτημα της αναγνώρισης των γενοκτονιών.

Η γραμμή της ελληνικής αντίστασης στο σύγχρονο τουρκικό επεκτατισμό αρχίζει από την αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας».