Μία ταινία μικρού μήκους, χρονικής διάρκειας 19 λεπτών με τίτλο «Τη Πόντου οι αντάρτες», αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, δημιούργησε ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ» και την προσφέρει απλόχερα δωρεάν στο κοινό.

Η ταινία μικρού μήκους είναι γυρισμένη στη νεοελληνική γλώσσα και στην ποντιακή διάλεκτο, ενώ υπάρχουν υπότιτλοι στην αγγλική γλώσσα.

Κατά τα έτη 1917 - 1922 οι Έλληνες του Πόντου για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειάς τους, ανέβηκαν στα βουνά με αυταπάρνηση και αυτοθυσία.

Συγκρότησαν αντάρτικες ομάδες για να γλυτώσουν τις οικογένειες και το σπιτικό τους από τις βιαιοπραγίες, τις διώξεις και τις μεθόδους εξόντωσης των Τούρκων. Μεθόδους που δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους.

Συμμετείχαν περίπου 30 άτομα, υπό την καθοδήγηση της Προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ» Σοφίας Σαββίδου. Σκηνοθεσία Λεωνίδας Περντετζής. Τα κείμενα υπέγραψε ο Κυριάκος Σαχανίδης (Συγγραφέας της Ποντιακής Διαλέκτου).

Γυρίσματα - επιμέλεια παραγωγής: Video Masters Productions. Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Κοσμίδης. Συμμετέχουν: ΤΑΚΗΣ ΒΑΜΒΑΚΙΔΗΣ. Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΚΟΥΝΤΡΟΥΜΠΗΣ. ΑΒΡΑΑΜ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ και μέλη του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ».