Με το σύνθημα «Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη», οι ποντιακοί σύλλογοι «Δωδεκάπολις» της Βάδης – Βυρτεμβέργης, πραγματοποιούν μαχητική συγκέντρωση μνήμης στη Στουτγάρδης της Γερμανίας, για να τιμήσουν την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η συγκέντρωση η οποία πραγματοποιείται εδώ και χρόνια στη Στουτγάρδη από τους ποντιακούς συλλόγους, θα γίνει το Σάββατο 22 Μαΐου 2021, στην πλατεία STAUFFENBERG PLATZ, στις 3.30 το μεσημέρι ώρα Γερμανίας.

Στην ανοιχτή συγκέντρωση τιμής και μνήμης των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας του Κορωναϊού και θα τηρηθούν οι επιβεβλημένες αποστάσεις.

Φέτος κεντρικός ομιλητής θα είναι από το Γερμανικό κόμμα DIE LINKE BERND RIEXINGER και σε περίπτωση που βρίσκεται εκτός Γερμανίας, θα τον εκπροσωπήσει ο βουλευτής Tobias Pflüger.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής εξέδωσε σήμερα το ακόλουθο δελτίο τύπου, με το οποίο ενημερώνει το Γερμανικό κοινό για την εκδήλωση των ποντιακών συλλόγων «Δωδεκάπολις», για την εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη Στουτγάρδη.

Η ελληνική μετάφραση είναι η ακόλουθη:

Δελτίο τύπου, 21 Μαΐου 2021

Ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: συγκέντρωση με τον Tobias Pflüger το Σάββατο 22 Μαΐου

Στις 22 Μαΐου στις 3:30 μ.μ. στο Stauffenberg Platz στη Στουτγάρδη, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου / «Πόντος - Το δικαίωμα στη μνήμη». Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη "Δωδεκάπολις", την ένωση των Ποντιακών Συλλόγων της Βάδης - Βυρτεμβέργης. Ο κύριος ομιλητής φέτος είναι ο Tobias Pflüger, μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου του κόμματος DIE LINKE / Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ από το Freiburg.

Ο Tobias Pflüger θα μιλήσει, μεταξύ άλλων, για τη γερμανική ευθύνη απέναντι στους Έλληνες από τον Πόντο:

«Το LINKE χαιρετίζει ρητά το γεγονός ότι το 2016 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγνώρισε τελικά τη γενοκτονία των Αρμενίων και των Αραμαίων-Ασσυρίων και των Χαλδαίων χριστιανών. Δεν αρκεί όμως το ψήφισμα να αναφέρεται σε "άλλες χριστιανικές" ομάδες. Οι Ποντιακοί σύλλογοι ορθώς μιλούν για «ξεχασμένη» γενοκτονία. Υποστηρίζουμε ρητά να  αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τη συνενοχή και την ευθύνη του γερμανικού Ράιχ.

Ο Pflüger συνεχίζει: «Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει σαφώς να απορρίψει οποιαδήποτε παρέμβαση της τουρκικής πλευράς επί του θέματος δηλαδή κατά τον σαφή κατονομασμό των εγκλημάτων κατά των Ελλήνων του Πόντου. Η γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων / των Αραμέων και των Ελλήνων του Πόντου, στην οποία συμμετείχε και το Γερμανικό Ράιχ, πρέπει να συμπεριληφθεί στα προγράμματα σπουδών."

Η εκδήλωση για την ημέρα μνήμης κατά την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου. Εκείνη την ημέρα, οι Πόντιοι Έλληνες σε όλο τον κόσμο τιμούν τη γενοκτονία, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της στις 19 Μαΐου 1919 με τη μόνιμη απέλαση του ελληνικού ορθόδοξου πληθυσμού από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Στην Ελλάδα η ημέρα είναι επίσημη ημέρα μνήμης.

Το γραφείο του Tobias Pflüger θα χαρεί να απαντήσει σε τυχόν απορίες σας: 030-22774291 ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

STUTGARDH.GENOKTONIA.AFISA.GERMANIKA.22.5.2021

Το δελτίο τύπου στη Γερμανική Γλώσσα

Pressemitteilung, 21. Mai 2021

Gedenktag zum Genozid an den Pontos-Griechen: Kundgebung mit Tobias Pflüger am Samstag 22. Mai

Am 22. Mai findet um 15:30 Uhr auf dem Stauffenberg Platz in Stuttgart die Kundgebung „Pontos – Das Recht auf Gedenken“ zum Gedenken an den Völkermord an den Pontos-Griechen statt. Organisiert wird die Kundgebung von „Dodecapolis“, einem Zusammenschluss der Vereine der Griechen aus Pontos in Baden-Württemberg. Der Hauptredner in diesem Jahr ist Tobias Pflüger, Freiburger Bundestagsabgeordneter der Partei DIE LINKE.

Tobias Pflüger wird unter anderem über die deutsche Verantwortung gegenüber den Griechinnen und Griechen aus Pontos sprechen:

„Die LINKE begrüßt ausdrücklich, dass die Bundesregierung 2016 endlich den Genozid an den Armeniern, sowie den aramäisch-assyrischen und chaldäischen Christen anerkannt hat. Das in der Resolution von "anderen christlichen" Gruppen gesprochen wird, reicht nicht aus. Zu Recht sprechen die pontischen Verbände von einem "vergessenen" Genozid. Wir unterstützen ausdrücklich, dass der Genozid an den Pontos-Griechen auch von der Bundesregierung endlich anerkannt wird. Die Bundesregierung muss sich hier für die Mitschuld und Mitverantwortung des deutschen Reichs entschuldigen.“

Pflüger fährt fort: „Jegliche Interventionen von türkischer Seite gegen die klare Benennung der Verbrechen an den Pontos-Griechen muss die Bundesregierung klar zurückweisen. Der Genozid an Armeniern, Assyrern/Aramäern und den Pontos-Griechen, in denen auch das Deutsche Reich involviert war, muss verpflichtend in die Lehrpläne aufgenommen werden."

Der Anlass der Kundgebung ist der Gedenktag zum Völkermord an den Pontos-Griechen, der jedes Jahr am 19. Mai begangen wird. An diesem Tag erinnern Pontos-Griechen weltweit an den Genozid, der am 19. Mai 1919 mit der dauerhaften Vertreibung der griechisch-orthodoxen Bevölkerung aus der Schwarzmeerregion seinen Höhepunkt erreichte. In Griechenland ist der Tag ein offizieller Gedenktag.

Für Rückfragen steht Ihnen das Büro von Tobias Pflüger gerne zur Verfügung: 030-22774291 oder Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.