Αφιερωμένες στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ήταν οι δράσεις που πραγματοποίησε τον μήνα Μάιο, ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», ένας δραστήριος σύλλογος στη δυτική Αττική.

Δημιούργησε ταινία μικρού μήκους με θέμα «Τη Πόντου οι αντάρτες», μνημονεύοντας ένα λαμπρό αγωνιστικό κεφάλαιο της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου.

Μια ταινία που ξυπνά μνήμες και συναισθήματα.

Για να δειτε την ταινία πληκτρολογείτε στην αναζήτηση στο Youtube: Τη Πόντου οι αντάρτες

AGIA.BARBARA.SYLLOGOS.THPONTOYOIANTARTES.TAINIA.5.2021

Η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σοφία Σαββίδου, εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές ενημερωτικές εκπομπές με αναφορά στην 19η Μάη: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μάλιστα ήταν η επίσημη καλεσμένη στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα «στην αρένα της ζωής» στο κανάλι BLUE SKY.

Την ίδια ημέρα 19 Μαϊου, σε μια λιτή και σιωπηρή συνάντηση μπροστά στο μνημείο Αγώνων και Θυσιών του Ποντιακού Ελληνισμού στην Αγία Βαρβάρα τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση.

 

Ο ήχος της λύρας του Στ. Σαββίδη και του Γ. Κυριακίδη, καθώς και οι χτύποι του νταουλιού του Κ. Αθανασίου αντήχησαν, τέσσερις μικρές ζουπουνοφόρες θυμιάτισαν και έστειλαν με τις χορευτικές τους κινήσεις λάμψεις για κάθε ψυχή που έμεινε εκεί… στα ματωμένα χώματα του Πόντου.

Στο τέλος όλοι άναψαν ένα κεράκι μπροστά στο μνημείο σκεπτόμενοι το βαρύ αίσθημα ευθύνης...

AGIA.BARBARA.TAINIA.5.2021 4

Επίσης πραγματοποιήθηκαν Διαδικτυακές Συναντήσεις, όλες τις Κυριακές του Μαϊου, με θέματα της Γενοκτονίας με διακεκριμένους ομιλητές. Ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό τρόπο έθετε το αίτημα της Διεθνής Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των λαών της Ανατολής.