Το σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» διοργανώνει επετειακή εκδήλωση τιμής και διεκδίκησης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, σε ανάμνηση της επικύρωσης του σχετικού νόμου το 1994, με απόφαση του αειμνήστου πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στην Βουλή των Ελλήνων και σχετική ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν ο πρόεδρος Γιώργος Γεωργιάδης και ο γενικός γραμματέας Βασιλης Σιδηρόπουλος.

Ο νόμος αυτός ψηφίσθηκε την 24η Φεβρουαρίου 1994 και άλλαξε άπαξ δια παντός το πλαίσιο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Για την σημασία αυτού του πολιτικού και νομικού κειμένου που κοσμεί τα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων, το σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» επέλεξε την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσει γνωστά, αλλά κυρίως άγνωστα στοιχεία και λεπτομέρειες αυτής της ιστορικής μέρας.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας δεν ήταν καθόλου αυτονόητη στην εποχή της και διόλου εύκολη υπόθεση λόγω των πολλαπλών πιέσεων για το αντίθετο.

Η διαχρονική συμπόρευση και κοινοί αγώνες με τους αδελφούς Αρμενίους που προηγήθηκαν με ζήλο και οργανωτική ζέση παγκόσμια για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων τους αποτελώντας πρότυπο για όλους μας,  τιμάται από το σωματείο μας με την παρουσία και παρέμβαση δύο εξεχουσών προσωπικοτήτων, των Μπεντρός Χαλατζιάν και Κασπάρ Καραμπετιάν.

Το σωματείο Δράσης *Νίκος Καπετανίδης* αποφάσισε επίσης να τιμήσει όλα τα εν λειτουργία ΜΜΕ του Ποντιακού χώρου για την διαχρονική και συνεπή στήριξη του αιτήματος της Αναγνώρισης και Διεθνοποίησης της Γενοκτονίας με ίδια μέσα και πόρους.

Σας καλούμε στην εκδήλωση μας και σας γνωστοποιούμε το πλήρες πρόγραμμα της.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

29 χρόνια από την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την  Βουλή των Ελλήνων

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Ομιλητές: Κωσταντίνος Σαμουρκασίδης Ιστορικός, ΜΑ Δημόσιας Ιστορίας. "19η Μαΐου: Πώς φτάσαμε στην καθιέρωσή της ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.". Μπεντρός Χαλατζιάν: Εκπρόσωπος Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος. "H Γενοκτονία: Πώς ο βουβός θρήνος μετατράπηκε σε πολεμική ιαχή".

Διαδικτυακή - παρέμβαση, χαιρετισμός από Βρυξέλλες: Κασπάρ Καραμπετιάν Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ευρώπης.

Θα τιμηθούν για την προσφορά τους στο Ζήτημα της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας τα ΜΜΕ των Ποντίων:

Περιοδικό "ΠΟΝΤΟΣ" - Φωκίων Φουντουκίδης. Ράδιο "Ακρίτες Σταυρούπολης" 102.3 - Κώστας Παπαδόπουλος πρόεδρος Ακριτών Πόντου Σταυρούπολης. Ράδιο "Πόντος Λελεύω σε" 101.3" - Χριστίνα Σαχινίδου πρόεδρος ΠΟΠΣ, Στράτος Στεφανίδης."e-pontos" - Θεόφιλος Κωτσίδης. "Εύξεινος Πόντος" - Χριστόφορος Πεταλίδης. Pontos News.

Καλλιτεχνική παρέμβαση: Γιώργος Συμεωνίδης: Αφήγηση. Αλέξης Παρχαρίδης: τραγούδι Πόντου. Μαρίνα Δονικιάν: Αρμενικό Τραγούδι. Δημήτρης Ξενιτόπουλος: λύρα Πόντου.

Ο πίνακας είναι προσφορά της ζωγράφου Σοφίας Αμπερίδου, την οποία ευχαριστούμε.