Πολυήμερες εκδηλώσεις μνήμης για την 108η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, διοργανώνει το γραφείο Θεσσαλονίκης της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής, στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, από την Παρασκευή 21 έως την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023.

Εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και στον Έβρο.

Συγκεκριμένα από την Παρασκευή 21 Απριλίου έως την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, θα λειτουργήσει από τις 10:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ στην οδό Μητροπόλεως (στο ύψος της Πλατείας Αριστοτέλους) στη Θεσσαλονίκη, ενημερωτικό περίπτερο με πρωτοβουλία της Αρμενικής Νεολαίας / Τ.Ο. «Σ. ΤΕΧΛΙΡΙΑΝ».

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Το Σάββατο 22 Απριλίου στις 17:00 στην οδό Τσιμισκή (στο ύψος του Ορθοδόξου Ιερού Αρμενικού Ναού της ΠΑΝΑΓΙΑΣ) θα γίνει ποδηλατοπορεία στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας. Η δράση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Ένωσης Αρμενίων Αθλητών Θεσσαλονίκης (Ε.Α.Α.Θ.) και τελεί υπό την αιγίδα της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ARMENIKH.GENOKTONIA.EKDHLOSEIS.THESSALONIKH.108.THESSALONIKH.AFISA.4.2023

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Την Κυριακή 23 Απριλίου στις 12:00 το μεσημέρι στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 1), πραγματοποιείται η κεντρική πολιτική εκδήλωσης με Ομιλία του Δρ Ιάκωβου Ακτσόγλου, Μόνιμου Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα: «Μία σύντομη αναδρομή στην ιστορική διάσταση του Αρμενικού Ζητήματος: Από την Εθνική Αφύπνιση στην Εθνική Κάθαρση». Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.

Θα ακολουθήσει σιωπηρή πορεία και κατάθεση στεφάνων στις 13.45 στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού.

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Την Δευτέρα 24 Απριλίου από τις 9:30 το πρωί έως τις 13:30 το μεσημέρι, στο Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο (ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΕΡ ΖΑΚΑΡΙΑΝ) θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία με πρωτοβουλία του Αρμενικού Σταυρού Ελέους (Παράρτημα «ΑΝΙ»), σε συνεργασία με
το Γ.Ν.Θ. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ».

Στις 11:30 στον Ορθόδοξο Ιερό Αρμενικό Ναό της Παναγίας, θα πραγματοποιηθεί δοξολογία για τους Μάρτυρες της Γενοκτονίας, χοροστατούντος του πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη κ. Γεγιά Μαλχασιάν, παρουσία εκπροσώπων των Αρχών της πόλης. Ομιλία της Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κας Παρασκευής (Βούλας) Πατουλίδου.

Στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το Τουρκικό Προξενείο με πρωτοβουλία της Αρμενικής Νεολαίας / Τ.Ο. «Σ. ΤΕΧΛΙΡΙΑΝ». Η πορεία θα ξεκινήσει από την Πλατεία Αριστοτέλους, μπροστά από το περίπτερο της Νεολαίας (συγκέντρωση στις 17:30).

Στις 20:30 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2) θα πραγματοποιηθεί Ρεσιτάλ Πιάνου H EG H I N E R A P Y A N. Ένα ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία της αρμενικής μουσικής. Διοργάνωση: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τιμές εισιτηρίων: 10€ και 5€ (μειωμένο).

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, και ώρα 20:30 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στην (Αίθουσα ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μ1) θα πραγματοποιηθεί συναυλία μνήμης για την 108η Επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων με συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, της Διεύθυνσης Πολιτισμού – Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Τιμές εισιτηρίων: 20€, 15€ και 10€ (μειωμένο).