Άκαρπη ανέβη η διαδικτυακή συνάντηση και όχι δια ζώσης που είχαν ζητήσει εδώ και μήνες η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) και η Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Επαναπατριζόμενων Ελλήνων – Ποντίων (Πα.Σ.Ε.Ε.Ε.Π.), με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης – Υπουργείο Εργασίας Παναγιώτη Τσακλόγλου, αφού δεν επιλήθηκε κανένα πρόβλημά τους, κυρίως το πρόβλημα του επιδόματος των υπερήλικων ομογενών.

Αναφέρει η σχετική κοινή ανακοίνωση.

Την Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2021, αντιπροσωπείες της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Επαναπατριζόμενων Ελλήνων – Ποντίων (Πα.Σ.Ε.Ε.Ε.Π.), πραγματοποίησαν προγραμματισμένη διαδικτυακή συνάντηση με τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης - Υπουργείο Εργασίας κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου.

Συζητήθηκαν τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους νεοπρόσφυγες (παλιννοστούντες) συμπατριώτες μας, που είναι η εθνική σύνταξη και το επίδομα του ΟΓΑ.

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας μας και του Σωματείου Πα.Σ.Ε.Ε.Ε.Π., εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια για την πολύμηνη καθυστέρηση της συνάντησης μας και κυρίως για το γεγονός ότι τελικά δεν διεξήχθη δια ζώσης με τον Υπουργό Εργασίας, αλλά διαδικτυακά με τον Υφυπουργό και την Γενική Γραμματέα Εργασίας κα. Παυλίνα Καρασιώτου. Το βασικό μας αίτημα ήταν και παραμένει η άμεση αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου περί Εθνικής Σύνταξης, που προβλέπει μεταξύ άλλων για την απόδοση της, 40 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι όποιος από τους δικαιούχους δεν έχει συμπληρώσει στη χώρα μας 40 χρόνια μόνιμης διαβίωσης, υπόκειται σε ανάλογη περικοπή.

Ο κ. Υφυπουργός κατέθεσε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση με βάση τον συγκεκριμένο νόμο, ώστε να διορθωθεί η ισχύουσα διάταξη και να τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο έτος (2022), με την καινούρια ρύθμιση σύμφωνα με το υπουργείο για τους ομογενείς από τις χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης θα θέσει ως ημερομηνία έναρξης της μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην χώρα ημερομηνία διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης και έτσι θα μειωθεί χρόνος μόνιμής και νόμιμης διαμονής στην χώρα 40 έτη.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και το Σωματείο Πα.Σ.Ε.Ε.Ε.Π., εκφράστηκαν αρνητικά σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό παραβιάζονται συνταγματικά τα δικαιώματα της αρχής ισότητας και αναλογικότητας ανεξαρτήτως από το χρόνο εγκατάστασης στην χώρα οι Έλληνες Ομογενείς από την Πρώην Σοβιετική Ένωση έχουν όλα τα νόμιμα δικαιώματα πλήρης συνταξιοδότησης.

Τέλος, όσον αφορά το επίδομα του ΟΓΑ, ο Υφυπουργός δήλωσε αναρμόδιος και μας παρέπεμψε στην Υφυπουργό Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Δόμνα - Μαρία Μιχαηλίδη.

Καθώς τα αποτελέσματα της διαδικτυακής συνάντησης με τον κ. Υφυπουργό δεν ικανοποιούν τα αιτήματα μας, αφού δεν δίνουν σαφείς και τελεσίδικες απαντήσεις, η Ομοσπονδία μας και το Σωματείο Πα.Σ.Ε.Ε.Ε.Π. θα βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση και σε στενή επαφή με το αρμόδιο Υπουργείο μέχρι την τελική θετική έκβαση του θέματος.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο Π.Ο.Ε.

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου

Για το Διοικητικό Συμβούλιο Πα.Σ.Ε.Ε.Ε.Π.,

Ο Πρόεδρος Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Η Γενική Γραμματέας Ελβίρα Κολιάεβα