Μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021, στις 6 το απόγευμα, ως αφιέρωμα στο Βασίλειο Βεηλικτσίδη και την κόρη του, Ελπίδα Βεηλικτσίδου.

Δύο μουσικούς που γεννήθηκαν στον Πόντο και η μουσική και μουσικοπαιδαγωγική δράση τους συνεχίστηκε στις Σέρρες και την Κόνιτσα μετά την ανταλλαγή πληθυσμών. Το τεράστιο έργο των δύο μουσικών είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό.

Η Ημερίδα έχει σκοπό να αποκαταστήσει την σπουδαία αυτή προσφορά τους στον πολιτισμό στον Πόντο αλλά και στον ελλαδικό χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πολύ μεγάλο αρχείο τους, σύμφωνα με την υποψήφια διδάκτορα μουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Ροζαλία Ελευθεριάδου, περιέχει πολύτιμα στοιχεία για τη μουσική εκπαίδευση αλλά και τη γενικότερη μουσική κίνηση στον Πόντο.

Σύμφωνα με την ίδια ερευνήτρια, η οποία μελετάει το αρχείο στα πλαίσια της διδακτορικής της διατριβής: «Ο Βασίλειος Βεηλικτσίδης από την μέχρι στιγμής έρευνα αποδεικνύεται ως πολύ μεγάλο κεφάλαιο στη μουσική του Πόντου. Οι συνθέσεις του και η μουσική του πορεία έχουν πολλά να μας διδάξουν για την εποχή των αρχών του 20ου αιώνα. Αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο της ιστορίας μας καθώς αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τον πολιτισμό που υπήρχε στις αλησμόνητες πατρίδες μας. Για αυτόν το λόγο πρέπει να αποκατασταθούν στη συνείδηση των Ποντίων και να πάρουν τη θέση που τους αρμόζει. Σε αυτό ευελπιστούμε διοργανώνοντας αυτήν την Ημερίδα, με κάποιον τρόπο ως φόρο τιμής στους άξιους αυτούς Πόντιους μουσικούς. Η Ημερίδα διοργανώνεται από το Λύκειο Ελληνίδων Σερρών, καθώς το αρχείο Βασιλείου και Ελπίδας Βεηλικτσίδη βρίσκεται στην κατοχή τους. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από αρκετά χρόνια ο γνωστός μουσικός και πανεπιστημιακός Αθανάσιος Τρικούπης είχε μελετήσει το αρχείο και είχε γράψει ένα αξιόλογο άρθρο, χωρίς όμως να γίνει αυτό γνωστό στους ποντιακούς κύκλους».

Η Ροζαλία Ελευθεριάδου, η οποία θα κάνει εισήγηση στην Ημερίδα θα αναδείξει τα καινούργια στοιχεία που βρέθηκαν από τη μουσικολογική έρευνα.