Την Αργυρούπολη του Πόντου (σημερινή ονομασία Gümüşhane) επισκέφθηκε την Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, την οποία τέλεσε στην Παναγία Σουμελά, στον όρος Μελά, στην Ματσούκας της Τραπεζούντας του Πόντου, με την παρουσία πλήθους πιστών από την Τουρκία, την Ελλάδα, την Γεωργία, την Ρωσία, την Ουκρανία, αλλά και από χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.

ARGYROYPOLH.PONTOY.PATRIARXHS.BARHOLOMAIOS.16.8.20228

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόταν από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Αργυρουπόλεως κ. Αμβρόσιο, από την Γερμανία, με τους οποίους επισκέφθηκε τον ερειπωμένο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, αλλά και το Επισκοπείο, που βρίσκεται στην ίδια κατάσταση, καθώς και το παλαιό ελληνικό εκπαιδευτήριο, το οποίο με απόφαση των τοπικών αρχών αναστηλώνεται.

ARGYROYPOLH.PONTOY.PATRIARXHS.BARHOLOMAIOS.16.8.20223

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται προσκυνήματα του ελληνισμού του Πόντου, το έχει κάνει και άλλες φορές, έχοντας επισκεφθεί και τις Ιστορικές Σταυροπηγιακές Μονές, όπως του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και του Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος.

ARGYROYPOLH.PONTOY.PATRIARXHS.BARHOLOMAIOS.16.8.20227

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο