ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ

Ταξίδεψαν νοερά στις πόλεις και στα χωριά του Ευξείνου Πόντου, όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 26 Οκτωβρίου 2018, ημέρα εορτής του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης, και έναρξης των τριήμερων εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς κατακτητές και την επέτειο του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην παρουσίαση του βιβλίου της Μυροφόρας Ε. Ευσταθιάδου «Ταξιδεύοντας στον Πόντο. Ο τουρισμός της νοσταλγίας» στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης. Ήταν εκεί παρόντες άνθρωποι της γενιάς του πατέρα της Στάθη Ευσταθιαδη, νέοι τότε φοιτητές και μαθητές του, σήμερα ασπρομάληδες, αλλά και νέα παιδιά της ηλικίας της Μυροφόρας και μικρότεροι που μυήθηκαν, στα νάματα της νοσταλγίας του αλησμόνητου και ανάσπαλτου Πόντου.

EFXINOS.LESXI.THESSALONIKHS.EYSTATHIADOU.26.10.2018. 4

Τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, καλωσόρισε εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του Φάρου Ποντίων η Ελένη Σαββίδου, η οποία είπε πως ο χώρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, είναι συμβολικός, γιατί θυμίζει την παρουσία του Στάθη Ευσταθιάδη και η πρόεδρος σήμερα του Φάρου Ποντίων Μυροφόρα Ευσταθιάδου, δίνει το στίγμα της με τον δική της τρόπο.

Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο γενικός γραμματέας Μιχάλης Καραβέλας, ο οποίος ανέφερε πως ο Στάθης Ευσταθιάδης, άφησε το στίγμα του στην κορυφαία πρωτοβάθμια οργάνωση του ποντιακού ελληνισμού και θυμήθηκε στιγμές όπως τον γνώρισε όταν φοιτητής ήρθε στη Θεσσαλονίκη, και τόνισε πως στα βήματά του βαδίζει και η κόρη του Μυροφόρα.

EFXINOS.LESXI.THESSALONIKHS.EYSTATHIADOU.26.10.20183

Ο δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης, ο οποίος ήταν συντονιστής τα εκδήλωσης, αναφέρθηκε στη γνωριμία του με την συγγραφέα του βιβλίου Μυροφόρα Ευσταθιάδου, όταν πρωτοέκανε ταξίδι στον Πόντο για τις ανάγκες της τηλεοπτικής εκπομπής «Αληθινά Σενάρια», για τον Πόντο, ενώ διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο τη συνομιλία του Ελευθέριου Ελευθεριάδη με έναν συνταξιδιώτη του στο τρένο για τον Πόντο και τη σημασία που έχουν τα χώματα που είναι ποτισμένα από το αίμα αυτών που έχασαν την πατρίδα τους.

EFXINOS.LESXI.THESSALONIKHS.EYSTATHIADOU.26.10.2018.2

Ο ομιλητής της εκδήλωσης Στάθης Πελαγίδης, καθηγητής του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει ένα βιβλίο όπως αυτό της Μυροφόρας Ευσταθιάδου, στον τουρισμό της νοσταλγίας και πόσο τον βιώνουν οι άνθρωποι που έχασαν τον τόπο που γεννήθηκαν και στη συνέχεια μεταδίδουν αυτήν την νοσταλγία στα παιδιά και στα εγγόνια τους.

Ο Κώστας Γαβρίδης, επίτιμος πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και πρώην γενικός γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, αναφέρθηκε στην αξία που έχει ένα βιβλίο, όπως αυτό της Μυροφόρας Ευσταθιάδου και το πόσο χρήσιμο είναι για τον αναγνώστη να γνωρίσει και να μάθει, στοιχεία από μια πατρίδα που σήμερα υπάρχει στη μνήμη των ξεριζωμένων παιδιών και εγγονών των προσφύγων Ελλήνων του Πόντου.

EFXINOS.LESXI.THESSALONIKHS.EYSTATHIADOU.26.10.2018. 5

Η Μυροφόρα Ευσταθιαδου υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου της

Η συγγραφέας του βιβλίου Μυροφόρα Ευσταθιάδου, μίλησε για τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε ο πατέρας της Στάθης Ευσταθιάδης, στο να της μεταδώσει την αγάπη του για την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου, τόσο αυτών που ξεριζώθηκαν, αλλά και όσων έμειναν εκεί, οι οποίο ως μουσουλμάνοι εξαιρέθηκαν της ανταλλαγής των πληθυσμών το 1922. Αναφέρθηκε στα ταξίδια που έκανε στον Πόντο και τόνισε τα στοιχεία που την οδήγησαν να κάνει το διδακτορικό της, που στάθηκε και αφορμή για την έκδοση του βιβλίου της, με αυτό το θέμα.

Στη συνέχεια η χορωδία του Φάρου Ποντίων με τη συνοδεία της λύρας του Βασίλη Φωλίνα, απέδωσε ένα τραγούδι για τη Θεσσαλονίκη.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο πρώην δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης, ο αντιδήμαρχος του δήμου Νεάπολης – Συκεών Αντώνης Σαουλίδης, ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ και πρόεδρος του σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χρίστος Καμενίδης, ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης της ΠΟΕ Θεόδωρος Κουνατίδης, ο γενικός γραμματέας του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης Ιωακείμ Χατζηθεοδωρίδης, η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΠΣ Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης, ο επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, πρόεδροι και μέλη πρωτοβάθμιων ποντιακών σωματείων, μέλη του Φάρου Ποντίων και πολλοί κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.

Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου το βιβλίο της Μυροφόρας Ευσταθιάδου παρουσιάζεται από το σύλλογο Ποντίων Βαΐμπλινγκεν και την Κυριακή 28 Οκτωβρίου απο το σύλλογο Ποντίων Λούτβισχάφεν στη Γερμανία.