Το βιβλίο του Στάθη Κ. Χριστοφορίδη – Σάρπογλη, «Αμιράντ’ – Αραπάντ’» στη σειρά των εκδόσεων Ποντιακά Παράφυλλα 1, θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018, στις 11.30 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών και η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών και η παρουσίαση θα αρχίσει με τους χαιρετισμούς των προέδρων των τριών ιστορικών σωματείων του ποντιακού ελληνισμού.

Στις 12 το μεσημέρι η Έλσα Γαλανίδου – Μπαλφούσια, φιλόλογος – λαογράφος, θα μιλήσει με θέμα «Χριστόφορος Χριστοφορίδης και Ποντιακά Παράφυλλα».

Στις 12.15 ο Λεωνίδας Αποστολίδης, φιλόλογος, απόγονος Αραπάντων θα μιλήσει με θέμα «Ποντιακά Παράφυλλα (1) «Αμιράντ’ Αραπάντ» του Στάθη Κ. Χριστοφορίδη – Σάρπογλη.

Στις 13.00 ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης, γεωπόνος, συγγραφέας, θα μιλήσει με θέμα «Μαύρα Καιρούς και Μαύρα Ημέρας. Η τριλογία του Στάθη Κ. Χριστοφορίδη – Σ»ρπογλη».

Η εκδήλωση θα κλείσει με δεξίωση προς τιμήν των παρευρισκομένων.

XRISTOFORIDIS.STATHS.SARPOGLIS

Ο Στάθης Κ. Χριστοφορίδης - Σάρπογλης

Στον πρόλογο του βιβλίου ο Στάθης Κ. Χριστοφορίδης – Σάρπογλης, αναφέρει: «…Κάθε βράδυ η γιαγιά μου και η γριά από την Τόνγια, κάθονταν μέχρι τα μεσάνυχτα, κάνανε εργόχειρα και έλεγαν αυτά που άκουσαν από τους προγόνους τους και απ’ τους γονείς τους στα δικά τους νυχτέρια. Και τίποτα δεν ξεχνούσαν.

Άρχιζαν από της γιαγιάς μου τον προπάππο, τον Αμιρόγλη τον Απόστολο, για το πώς έφυγε από της Συρίας τα μέρη, και το τι τράβηξε ώσπου να έρθει στη Ματσούκα. Έλεγαν για το τι τράβηξαν οι Ρωμιοί στα χρόνια των αγάδων. Έλεγαν για την γενιά των Αραπάντων, των ανταρτών, κι οι ιστορίες τους τελειωμό δεν είχαν…».