Η Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της με τον τίτλο «Άρωμα Χριστουγέννων στη Βιβλιοθήκη», την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018 από τις 12 έως τις 1.15 το μεσημέρι στην αίθουσα ανάγνωσης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κιλκίς, θα διαβάσει την Σαχταρίτσα, ένα παραδοσιακό ποντιακό παραμύθι σε παραλλαγή Τραπεζούντας από τη συλλογή Σίμου Λιανίδη, τα Παραμύθια του Ποντιακού λαού, σε έκδοση της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.

Τη Σαχταρίτσα θα διαβάσει η Λένα Σαββίδου και θα επεξηγεί στην νεοελληνική η Ζωή Φωτιάδου. Πριν την ανάγνωση του παραμυθιού η Λένα Σαββίδου θα συζητήσει με τους μικρούς αναγνώστες για το τι είναι παραδοσιακό ποντιακό παραμύθι και ποιες οι ιδιαιτερότητες του. Μετά την ανάγνωση του παραμυθιού όλοι μαζί θα κατασκευάσουν έναν σελιδοδείκτη με θέμα του την μικρή Σαχταρίτσα.

Η δράση γίνεται σε συνεργασία με την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς στα πλαίσια των κοινών εορταστικών εκδηλώσεων της Ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» και του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς, για το παραμυθόσπιτο του Ορεινού Χριστουγεννιάτικου χωριού της Αγάπης και της Παράδοσης (Πάρκο - Κήπος) που εφέτος διοργανώνουν οι δύο σύλλογοι, αφορά σε παιδιά Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ΄ δημοτικού και γίνεται με προεγγραφή στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη (23410-76 338).