Το βιβλίο του Θεοδόση Αρ. Κυριακίδη «Στο όνομα της πίστης και του πολιτισμού. Ρωμαιοκαθολικές ιεραποστολές στον Πόντο κατά τον 19ο αιώνα», θα παρουσιαστεί στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Κ. και Μ. Αντώνη Σταμούλη, την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018, στις 7 το βράδυ, στο εντευκτήριο της Λέσχης, στην οδό Λεωφ. Νίκης 13, 2ος όροφος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Κωνσταντίνος Εμμ. Φωτιάδης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ο Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης, επίκουρος καθηγητής στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το βιβλίο του Θεοδόση Αρ. Κυριακίδη, «Στο όνομα της πίστης και του πολιτισμού. Ρωμαιοκαθολικές ιεραποστολές στον Πόντο κατά τον 19ο αιώνα», αποτελεί βελτιωμένη και επεξεργασμένη μορφή της διδακτορικής του διατριβής και υπήρξε καρπός πολυετούς ερευνητικής δραστηριότητας, σκοπός της οποίας ήταν η ανάδειξη μιας σχεδόν άγνωστης, αλλά σημαντικής πτυχής της νεότερης ιστορίας του Πόντου. Η πτυχή αυτή αφορά στην ιεραποστολική δραστηριότητα, που ανέπτυξε εκεί η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία".

KYRIAKIDIS.THEODOSIS.FOTIADIS.7.5.2018 12

Ο Θεοδόσης Κυριακίδης

Όπως επισημαίνει ο συγγραφέας του βιβλίου Θεοδόσης Αρ. Κυριακίδης, "με τη συστηματική μελέτη του πλούσιου αρχειακού υλικού καταβλήθηκε προσπάθεια να αναδειχθεί το συγκεκριμένο ζήτημα και να υπογραμμιστεί το διαχρονικό ενδιαφέρον του Βατικανού για τη συγκεκριμένη περιοχή. Πράγματα φαίνεται ότι η Τραπεζούντα ουδέποτε απομακρύνθηκε από το ευρύτερο ενδιαφέρον της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τόσο κατά την περίοδο της Αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών (1204 – 1461), όσο και κατά τους επόμενους αιώνες, αφού εκτός των άλλων, αποτελούσε τη χερσαία δίοδο προς τον Καύκασο και την Άπω Ανατολή".