Το νέο βιβλίο του Κώστα Καπετανίδη, με τον γενικό τίτλο «Η Δύση του Ποντιακού Ελληνισμού από την πένα του Νίκου Καπετανίδη», θα παρουσιαστεί από την Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης στην Αθήνα, στις 7 το βράδυ του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου 2022, στα γραφεία του Συλλόγου, Λεωφόρος Βουλιαγμένης 602Α.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν, ο Κώστας Καπετανίδης, συγγραφέας και απόγονος του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη (εγγονός του αδελφού του Κώστα, οικονομικού διευθυντή της εφημερίδας ΕΠΟΧΗ της Τραπεζούντας), ο Ιωακείμ Καρεπίδης, Ιστορικός, υποψήφιος Διδάκτωρ Λαογραφίας, και ο Δρ. Αντώνης Παυλίδης, Ιστορικός, Συγγραφέας.

BIBLIO.KAPETANIDHS.AFISA.AFISA.ARGYROYPOLH.10.9.2022

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μόλις φέτος, η 21 Σεπτεμβρίου, ανακηρύχθηκε επισήμως ως Ημέρα Μνήμης αφιερωμένη στον δημοσιογράφο και εκδότη Νίκο Καπετανίδη, από την Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), σε συνεργασία με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Απριλίου 2022, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Για το σκοπό αυτό κάθε Σεπτέμβριο, ανακοινώθηκε ότι θα γίνονται εκδηλώσεις στη μνήμη του Νίκου Καπετανίδη, τόσο από τις δημοσιογραφικές ενώσεις στην Ελλάδα, όσο και από το σωματείο δράσης Νίκος Καπετανίδης, στη Θεσσαλονίκη.

Ο Νίκος Καπετανίδης, είχε ριζοσπαστικά προοδευτικές απόψεις στα εθνικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά ζητήματα της εποχής και στα λίγα χρόνια της ζωής του, κατάφερε να βάλει τη σφραγίδα του στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού. Μαζί με τον Μητροπολίτη Χρύσανθο, τον βουλευτή Ματθαίο Κωφίδη, τον Αλέξανδρο Ακριτίδη και επιφανείς Έλληνες του Πόντου, προσπάθησαν στις αρχές του 20ου αιώνα να αλλάξουν την μοίρα του ελληνισμού, δυστυχώς όμως, χωρίς επιτυχία, αφού εκτός από τους νεότουρκους και κεμαλικούς που τους κυνήγησαν, το ελληνικό κράτος τους άφησε ανυπεράσπιστους.

Άφησε όμως το αρχείο της μαχητικής εφημερίδας ΕΠΟΧΗ, όπου καταγράφονται τα σημαντικότερα γεγονότων των χρόνων 1918 – 1921, οπότε και οι οθωμανικές αρχές την κλείνουν και τον Σεπτέμβριο του 1921, οδηγούν στην αγχόνη στην Αμάσεια, τόσο τον Νίκο Καπετανίδη σε ηλικία μόλις 32 ετών, όσο και την ηγεσία του ελληνισμού του Ευξείνου Πόντου.