Στην πόλη του Κιλκίς θα παρουσιαστεί το βιβλίο του αείμνηστου Ανδρέα Αγτζίδη «Η τελευταία μάχη της Κατοχής», που επιμελήθηκε μετά το θάνατο του συγγραφέα ο γιος του Βλάσης Αγτζίδης, διδάκτωρ ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο Αριστείδης (Άρης) Παπαδόπουλος, εκπαιδευτικός, πρόεδρος του Ομίλου για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Κιλκίς, ο Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός, επιμελητής έκδοσης, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο Παναγιώτης Αδάμος, εκπαιδευτικός – φιλόλογος.

Την παρουσίαση του βιβλίο διοργανώνουν ο Όμιλος για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Κιλκίς και οι εκδόσεις Επίκεντρο, και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Απριλίου 2023, στο Επιμελητήριο Κιλκίς (Στενημάχου 2, Κιλκίς), στις 8 το βράδυ.

BIBLIO.AGTZIDIS.ANDREAS.KILKIS.26.4.2023

Το βιβλίο του Ανδρέα Αγτζίδη, «Η τελευταία μάχη της Κατοχής. Κιλκίς: 4 Νοεμβρίου 1944» που το είχε ετοιμάσει σε χειρόγραφα, αλλά μετά τον θάνατό του, σε επιμέλεια του γιού του Βλάση Αγτζίδη, ο οποίος έγραψε και την εισαγωγή του κειμένου, εκδόθηκε από τις εκδόσεις Επίκεντρο, στις 248 σελίδες του, αναφέρεται στην Μάχη του Κιλκίς της 4ης Νοεμβρίου του 1944 που υπήρξε μια από τις πλέον αιματηρές συγκρούσεις στο τέλος της περιόδου της ναζιστικής Κατοχής και μια από τις πλέον άγνωστες και αδιερεύνητες.

Άφησε ως κληρονομιά τον απόλυτο διχασμό, που σε τοπικό επίπεδο «ξεπεράστηκε» με τη σιωπή και τους μονολόγους των πολιτικών επιγόνων των πρωταγωνιστών.

Το βασικό κείμενο της έκδοσης αφορά την ίδια τη μάχη που έγινε στο Κιλκίς μεταξύ του ΕΛΑΣ και των αντικομμουνιστικών ομάδων που είχαν οργανώσει οι Γερμανοί.

Ο συγγραφέας παρουσιάζει τον τρόπο οργάνωσης της πολύμορφης Εθνικής Αντίστασης και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες συγκρότησης των δωσιλογικών ομάδων, είτε των περί τους Κουίσλιγκ της Αθήνας, είτε τους ελεγχόμενους κατευθείαν από τις γερμανικές αρχές Κατοχής στη Βόρεια Ελλάδα.