Την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτά του έκοψε το βράδυ του Σαββάτου 31 Ιανουαρίου 2015 ο σύλλογος «Φάρος Ποντίων» στα γραφεία του στην οδό Αντιγονιδών με τη συμβολή της Εγνατίας οδού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

 

Στο χώρο βρέθηκαν μέλη και φίλοι του συλλόγου, όπως και εκπρόσωποι αδελφών ποντιακών σωματείων, ενώ η εκδήλωση αφιερώθηκε στη μνήμη του ιδρυτή και πρώτου προέδρου του συλλόγου του αείμνηστου λαογράφου Στάθη Ευσταθιάδη. Τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης καλωσόρισε η πρόεδρος του συλλόγου Μυροφόρα Ευσταθιάδου, κόρη του Στάθη Ευσταθιάδη και η χορωδία του συλλόγου έψαλε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.

FAROS.NEO.PONTIS.BASILOPITA.31.1.2015.IMG 09932

Η Άννα Αποστολίδου

Η υπεύθυνη του καλλιτεχνικού Άννα Αποστολίδου, παρουσίασε το πρόγραμμα και μεταξύ άλλων τόνισε πως «ο Φάρος Ποντίων ακολουθώντας τους καταστατικούς του σκοπούς “για τη διάσωση και καταγραφή του λαογραφικού υλικού και καταξίωσή του στα πλαίσια της τέχνης”, ανοίγει με την κοπή της βασιλόπιτας τις πόρτες του και υποδέχεται τα μέλη και τους φίλους του με τραγούδια και έθιμα του Δωδεκαήμερου. Τα έθιμα που διατηρούμε και σήμερα έχουν κάποιο λόγο ύπαρξης. Τα διατηρούμε ίσως για την αισιοδοξία που εμπνέει η ανάμνηση. Ίσως για την γοητεία της αναπαράστασης. Κάποιοι γιατί πιστεύουν στην ευετηρία που προκαλούν τα έθιμα. Άλλοι γιατί είναι νοσταλγοί του παρελθόντος. Οι περισσότεροι, για να μη χαθεί η παράδοσή μας. Η αγωνία για τη διάσωση της παράδοσης, καθιστά την Παράδοση μια έννοια πιο δυνατή, ακόμη και από την πατρίδα. Μπορεί δηλαδή να μη ζούμε πια στον Πόντο, αλλά η Παράδοση έχει αναλάβει το βάρος για μας τους Πόντιους να υποκαθιστά ακόμη και την ιστορική μας πατρίδα, τον Πόντο. Έχουμε συμβολοποιήσει την έννοια της πατρίδας, μέσα από την ποντιακή».

Η κοπή της βασιλόπιτας

Στη συνέχεια τα μέλη της χορωδίας, με τη συνοδεία της λύρας του Βασίλη Φωλίνα, παρουσίασαν ήθη και έθιμα από διάφορες περιοχές του αλησμόνητου Πόντου και στη συνέχεια το ιδρυτικό μέλος του Φάρου Ποντίων, ο δικηγόρος Στέφανος Παπαδόπουλος έκοψε την βασιλόπιτα. Τυχερός αναδείχθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Τριανδρίας Ιωακείμ Χατζηθεοδωρίδης, ενώ τυχερός από τα πρωτοχρονιάτικα βασιλοπιτάκια αναδείχθηκε ο Κώστας Πυλαλίδης.

FAROS.PONTIS.BASILOPITA.31.1.2015.IMG 09931

Στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας του Φάρου Ποντίων, μεταξύ άλλων παρέστησαν το μέλος του δ.σ. της ΠΟΕ Κώστας Αλεξανδρίδης, ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιάννης Αποστολίδης, ο πρώην πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γαβρίδης, η Αγγελική Παπαδοπούλου πρόεδρος του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης της ΠΟΕ, εκ μέρους του σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» ο Θεοδόσης Κυριακίδης, ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Τριανδρίας Ιωακείμ Χατζηθεοδωρίδης, ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βεροίας, Παύλος Σαρημιχαηλίδης μαζί με τους πρώην προέδρου Μπάμπη Καπουρτίδη και Λάζαρο Κουμπουλίδη, η Μένη Νικοδημοπούλου ταμίας του συλλόγου Ποντίων Μενεμένης «Εύξεινος Πόντος», ο πρώην γενικός γραμματέας παλιννοστούντων του ΥΜΑΘ Χρήστος Καμενίδης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, ο Στάθης Πελαγίδης ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι άλλων αδελφών ποντιακών σωματείων.