ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ

 

Η ιστορία των σπάνιων βιβλίων των βιβλιοθηκών της Αργυρούπολης του Πόντου και κυρίως του Φροντιστηρίου που έφεραν μαζί τους οι παππούδες μας από τον Πόντο, που προτίμησαν να πάρουν αυτόν τον πλούτο και όχι υλικά αγαθά στην ανταλλαγή των πληθυσμών, έχει τη δική της σημειολογική αξία. Κυριάρχησε στις σκέψεις εκείνων των ανθρώπων η αξία του πνεύματος και όχι του χρήματος. Τα βιβλία έφτασαν στη Νάουσα, όπου φυλάσσονται στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας.

 

Έγινε μεγάλη κινητοποίηση συλλόγων, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, εφημερίδων με τον συντονισμό των εκάστοτε προέδρων και μελών των διοικητικών συμβουλίων και των μελών του ιστορικού σωματείου και αγκαλιάστηκε τόσο από την τοπική κοινωνία, όσο και σε πανελλήνια εμβέλεια. Μάλιστα με την συμβολή του ελληνικού κοινοβουλίου, και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα ιστορικά βιβλία, αρκετά από τα οποία είναι σπάνια, σε όλες τις επιστήμες, έχουν αποκατασταθεί και ψηφιοποιηθεί.

Ο αγώνας των διοικούντων της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, που τώρα στεγάζονται στο υπάρχουν κτίριό της, ήταν να βρεθεί ένας χώρος όπου θα ήταν αυτόνομος και να αξιοποιηθούν σε όφελος τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και πανελληνίως. Γι’ αυτό το λόγο επείσθη και ο τότε δήμαρχος Αναστάσιος Καραμπατζός και η δημοτική αρχή και μετά από αγώνες των διοικούντων της Εύξεινου Λέσχης, παραχωρήθηκε το κτίριο Τουρμπάλη, το οποίο κατέρρεε για να στεγάσει αυτόν τον πλούτο.

Όμως φαίνεται πως όλοι δεν βλέπουν θετικά αυτήν την ενέργεια, αξιοποίησης του καταρρέοντος κτιρίου, αλλά και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς που έφεραν οι αλησμόνητοι πρόγονοί μας από την Αργυρούπολη του Πόντου. Που προτίμησαν όπως είπαμε τα πνευματικά, από τα υλικά αγαθά. Κι όπως λέει στην απάντησή της η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας, ακόμη και σήμερα περισσότερο από 90 χρόνια παρουσίας και προσφοράς των Ποντίων στην Ελλάδα, ορισμένοι δεν θεωρούν πως είναι ισότιμοι πολίτες. Αλλά ας δούμε τις σκέψεις της συγκεκριμένης κυρίας και την απάντηση της Ευξείνου Λέσχης.

Η επιστολή

«Δεν είμαι ρατσίστρια»

AFXENTI.NAFSIKA.NAOUSA

Μέσα από την εφημερίδα σας θέλω να αναφερθώ σε ένα τραγικό συμβάν που έγινε στην πόλη μας. Επί της οδού Σολωμού (Πεζόδρομος) βρίσκεται η δωρεά του κ. Τουρπάλη, στο μπαλκόνι της δωρεάς αυτής υπάρχει μια πινακίδα γραμμένη στα Ελληνικά (που αν δεν γνωρίζετε κ. Καραμπατζέ τόσο εσείς όσο και οι συνεργάτες σας, ελληνική γραφή και ανάγνωση, να βάζατε ένα μικρό παιδί να σας την διαβάσει), η πινακίδα γράφει: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΝΑΟΥΣΑΣ και όχι Βιβλιοθήκη Ευξείνου Λέσχης ή Αργυρουπόλεως και έτσι θα έπρεπε να παραμείνει έως ότου κατέρρεε το κτίριο. Ενώ εσείς προεκλογικά (Δημοτικές εκλογές) παραχωρήσατε όπως μας είπαν το κτίριο αυτό για λόγους που εσείς γνωρίζετε στην Εύξεινο Λέσχη. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΡΙΑ αλλά δεν νομίζεται ότι είναι ΝΤΡΟΠΗ. Αν ο κ. Τουρμπάλης ήξερε πως ένας γνήσιος Ναουσαίος Δήμαρχος θα έκανε αυτή την κίνηση, είμαι σίγουρη πως δεν θα έκανε αυτή τη ΔΩΡΕΑ.

Ευχαριστώ

Ναυσικά Αυξέντη

Η απάντηση της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας

«Βλέποντας αυτές τις δράσεις δεν δικαιούνται κάποιες κύριες, όπως η κα. Ναυσικά Αυξέντη να γράφουν ότι οι Πόντιοι δεν είναι Nαουσαίοι κάνοντας βλακώδη κριτική και δεν δικαιούνται την παραχώρησή του διατηρητέου από το Δήμο για την ίδρυση του Μουσείου που θα φυλάξει τα ιερά κειμήλια αλλά και την Βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης ένα πλούτο παγκόσμιας Εμβέλειας. Τιμή μας κύρια που Είμαστε Πόντιοι και Τραντέλενες και περήφανοι Πολίτες αυτής τις ηρωικής πόλης. Ασχοληθείτε με εσάς και όχι με τους Πόντιους».

«Δυστυχώς σε αυτή την πόλη με την επιστολή της η κα Ναυσικά Αυξέντη μας θεωρεί ξένους και προφανώς απολίτιστους, μιας και θεωρεί ασήμαντη αυτή την βιβλιοθήκη με τα κοσμήματα των Ποντίων, τα βιβλία και τα ιερά κειμήλια... Δεν ενδιαφέρεται για το καλό της Νάουσας! Ε, λοιπόν, ο κύριος Τουρπάλης θα ήταν πολύ περήφανος, βλέποντας πως η δωρεά του θα φιλοξενήσει τέτοιο πλούτο και δεν θα καταρρεύσει. Τέλος, δεν υπάρχει κανένα συμφέρον και όλοι πολύ καλά γνωρίζουν τον σκοπό και την εμβέλεια που θα έχει αυτό παγκοσμίως.
ΥΓ: Και οι Πόντιοι ξέρουμε ελληνικά, τα ποντιακά είναι ελληνικά...».