ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ 

 

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας του σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015 στις 12 το μεσημέρι στο εντευκτήριο της οδού Ολυμπίου Γεωργάκη 4, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία μελών και φίλων του συλλόγου και εκπροσώπων αδελφών ποντιακών σωματείων.

 

Την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας ευλόγησε ο πατέρας Λάζαρος, ενώ παραβρέθηκαν και απέδωσαν ποντιακά κα κάλαντα από τη Μικρασία, τα μέλη της ομάδας «Ανατολής ίχνη», οι οποίοι είχαν ντυθεί με παραδοσιακές φορεσιές των αντίστοιχων περιοχών, με τη συνοδεία της ποντιακής λύρας του Δημήτρη Λόη. Η τυχερή της βασιλόπιτας ήταν η ταμίας του συλλόγου Ποντίων Μενεμένης «Εύξεινος Πόντος» Μένη Νικοδημοπούλου.

PERISTEREOTAS.BASILOPITA.1.2.2015.IMG 106244

Τα μέλη της ομάδας Μελέτης και Διάδοσης του Μικρασιατικού Πολιτισμού

«Ανατολής ίχνη», παρουσιάζουν ποντιακά και μικρασιατικά κάλαντα

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, πρώην βουλευτής και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, η Κατερίνα Μπίλλη εκπρόσωπος της ΔΙΣΥΠΕ, η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ιφιγένεια Πανίδου, και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Ανατολή Δημητριάδου, η πρώην πρόεδρος Μαίρη Στεργιάδου, ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιάννης Αποστολίδης και ο πρώην πρόεδρος Κώστας Γαβρίδης, ο πρώην πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βεροίας Λάζαρος Ζευγαρόπουλος, ο Κώστας Αλεξανδρίδης μέλος του δ.σ. της ΠΟΕ και πρόεδρος του σωματείου «Οι Μωμόγεροι», η Μυροφόρα Ευσταθιάδου, ο Γιάννης Τελίδης, πρόεδρος του συλλόγου Καλλιθέας – Συκεών και εκπρόσωπος του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης της ΠΟΕ, πρόεδρος του σωματείου «Φάρος Ποντίων», ο Βασίλης Πολατίδης, πρόεδρος του καλλιτεχνικού συλλόγου «Ο Πύρριχος», η Μένη Νικοδημοπούλου ταμίας του συλλόγου Ποντίων Μενεμένης «Εύξεινος Πόντος», ο Αριστείδης Ιορδανίδης από το σωματείο Παναγία Σουμελά Θέρμης, ο Στέργιος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου Παρανεστιωτών, ο Παναγιώτης Καλταβερίδης, απ. Αξιωματικός, από το σύνδεσμο αποστράτων πεζικού κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλονίκης.

PERISTEREOTAS.BASILOPITA.1.2.2015.IMG 106212

 

Έκθεση Πεπραγμένων

Την έκθεση πεπραγμένων του σωματείου για το 2014 διάβασε εκ μέρους του προέδρου Αριστείδη Ι. Κυριακίδη, (ο οποίος λόγω πένθους μετέβη στη Δράμα) διάβασε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Θεοδόσης Αρ. Κυριακίδης ο οποίος τόνισε:

PERISTEREOTAS.BASILOPITA.1.2.2015.IMG 106216

 

Ο Θεοδόσης Αρ. Κυριακίδης διάβασε την έκθεση πεπραγμένων του 2014

«Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στην καθιερωμένη αυτή συνάντηση των μελών, με την ευκαιρία της κοπής της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας. Επιτρέψτε μου να σας εκθέσω εν συντομία τις δραστηριότητες του Σωματείου για τη χρονιά που διανύσαμε. Παρά την απροσδόκητη οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζει το Σωματείο μας τα τελευταία χρόνια, και λόγω της οποίας ζητούμε και τη συμπαράσταση και συνδρομή σας, καταφέραμε να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο των δραστηριοτήτων μας. Αρχικά και όπως όλοι γνωρίζετε το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζει αυτήν την περίοδο το Σωματείο μας, αφορά το ζήτημα της Μονής. Σχετικά με το θέμα αυτό αναφέρουμε ότι συνεχίστηκαν εντατικά οι προσπάθειες για την υλοποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου, που αφορά την επάνδρωση της Μονής  , βάσει της σχετικής νομοθεσίας που διέπει την ίδρυση Μονών, με σχετική πρόταση από τον οικείο Μητροπολίτη. Το ζήτημα είχε κάποια καθυστέρηση λόγω των πολύπλοκων νομικών ζητημάτων, αλλά και λόγω της τακτοποίησης ζητημάτων που σχετίζονται με την πολεοδομία. Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Ελπίζουμε εντός των προσεχών μηνών  να έχει διευθετηθεί  το όλο θέμα να υποβληθεί η σχετική αίτηση προς Την Ιερά Σύνοδο για τα περαιτέρω.  

Και αυτή τη χρονιά συνεχίστηκε η οικονομική στήριξη από το Σωματείο μας από κοινού με τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών, για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στην Τυφλίδα. Οργανώσαμε, όπως κάθε χρόνο, την γιορτή της πανηγύρεως του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα καθώς και τις γιορτές την ημέρα της Πεντηκοστής και τα τρια τ’Αεργίτα  . Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία με την παρουσία Εκκλησιαστικών, Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών καθώς και πλήθος ευλαβών προσκυνητών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επισκέφθηκε τους νεοεκλεγέντας φορείς της Ημαθίας, τους δημάρχους Βέροιας και Νάουσας, καθώς και τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, ενημέρωσε για τους στόχους του Σωματείου και συζήτησε τρόπους συνεργασίας.

Ερευνητικό Κέντρο

Το Ερευνητικό Κέντρο μας συνέχισε τις δραστηριότητες του με διαλέξεις, συνέδρια και προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ που δημιούργησε. Με αυτόν τον τρόπο το Σωματείο μας έχει καταφέρει να αποκτήσει ένα διεθνές όνομα αφού είναι πλέον γνωστό και εκτός Ελλάδος και μάλιστα στον ακαδημαϊκό χώρο. Επίσης το Ερευνητικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα σε συνεργασία με την Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος προκήρυξε τον 5ο κατά σειρά Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό για την Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου.

Ενημερώνεται κανονικά η ιστοσελίδα του σωματείου που υπάρχει κάτω από την τοποθεσία www.peristereota.com.

Όσον αφορά την ταξινόμηση του αρχειακού υλικού (φωτογραφίες, οπτικοακουστικά και ηχητικά ντοκουμέντα, έγγραφα κλπ.) και της βιβλιοθήκης του Σωματείου, καταβάλλεται προσπάθεια για την ολοκλήρωση της και την ψηφιοποίηση σημαντικού μέρους του. Παράλληλα εμπλουτίστηκε η βιβλιοθήκη του Ερευνητικού Κέντρου με σημαντικές ειδικές μελέτες, σε μικρότερο βέβαια βαθμό από άλλες χρονιές, λόγω της οικονομικής αδυναμίας που αντιμετωπίζουμε.

Έχει προχωρήσει η συνεργασία με την καθηγήτρια αρχιτεκτονικής κας Ελένης Γαβρά για τον σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική του χώρου που θα διατηρήσει το Σωματείο όπου και θ’ αναπτύξει τα διάφορα κτίσματα, τα οποία θα σχεδιαστούν σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του Πόντου.

Ακίνητη περιουσία

 Τακτοποιήθηκαν κάποιες εκκρεμότητες που αντιμετώπιζαν τα διαμερίσματα (πιστοποιητικό ενεργειακής κατάστασης, ελαιοχρωματισμοί, επισκευές κλπ.) και νοικιάστηκαν και τα τέσσερα. Στο ένα μάλιστα απ’ αυτά τοποθετήθηκε φυσικό αέριο συνολικής δαπάνης.1892,99 Ευρώ.                                                                                                     Επίσης έγινε η στεγανοποίηση της ταράτσα της οικοδομής  με  συνολική δαπάνη για το Σωματείο  1525 Ευρώ

Τέλος, η αίθουσα εκδηλώσεων συνεχίζεται να παραχωρείται σε αδελφά σωματεία για την κάλυψη των διαφόρων αναγκών τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μετακινήσεις και τα έξοδα παραστάσεως για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες επιβάρυναν προσωπικά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στόχοι για τη νέα χρονιά

Ο κύριος σκοπός του Σωματείου για τη χρονιά που θα διανύσουμε είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της επάνδρωσης της Μονής και η συνέχιση των δραστηριοτήτων τόσο του Σωματείου, όσο και του Ερευνητικού Κέντρου.

Παράλληλα θα γίνει προσπάθεια να εγγραφούν νέα μέλη στο Σωματείο. Επιπλέον θα καταβληθεί προσπάθεια το Σωματείο να αποκτήσει και πάλι μια οικονομική ευρωστία για να μπορεί να ανταπεξέρχεται χωρίς προβλήματα στις αυξημένες υποχρεώσεις του. Στις προσπάθειες αυτές που καταβάλλει το Διοικητικό Συμβούλιο είναι επιβεβλημένο τα μέλη του Σωματείου να σταθούν αρωγοί, κάτι που θα σας παρακαλέσουμε να πράξετε.

Όπως ίσως γνωρίζετε φέτος γιορτάζουμε τα 50 χρόνια ύπαρξης του Σωματείου και έχουν γίνει προεργασίες για τον λαμπρό εορτασμό αυτής της συγκυρίας. Για περισσότερα σχετικά με τον εορτασμό των 50 χρόνων θα ενημερωθείτε από τη γραμματέα μας κα Ευδοξία Καλπατσινίδου.

Κλείνοντας εδώ, εύχομαι σε όλους καλή και ευλογημένη χρονιά, υγεία σε εσάς και τις οικογένειες σας!».

Προγραμματισμός για το 2015 

PERISTEREOTAS.BASILOPITA.1.2.2015.IMG 106232

Η Ευδοξία Α. Καλπατσινίδου, ανέπτυξε τον προγραμματισμό για το 2015

Τον προγραμματισμό για τις εκδηλώσεις των 50 χρόνων του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα ανέπτυξε εν συντομία η γραμματέας του σωματείου Ευδοξία Α. Καλπατσινίδου, η οποία ανέφερε: «Να σας καλωσορίσω και εγώ από την πλευρά μου και να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ.  Θα ήθελα να σας δώσω μία μικρή γεύση των  επικείμενων δράσεων του Σωματείου μας ενόψει του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση του. Οι δράσεις αυτές φιλοδοξούμε να μην έχουν μόνο επετειακό ή αναμνηστικό χαρακτήρα, αλλά να δράσουν προσθετικά στον πολιτισμό και την επιστήμη, να παράξουν δηλαδή πολιτισμό και να προωθήσουν την επιστήμη. Ο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα είναι μία υβριδική περίπτωση, καθώς άπτεται τόσο θρησκευτικού όσο και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ο πολιτισμός μας, υλικός και άυλος, τα κειμήλια, οι προφορικές παραδόσεις και τα τραγούδια μας αφ’ ενός και η θρησκευτική πίστη αφ’ ετέρου, συμπορεύονται. Την ισορροπία ανάμεσα στις πολιτιστικές και θρησκευτικές αξίες θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε και να καταγράψουμε σε ένα Συνέδριο που θα επιδιώξει να εξάγει συμπεράσματα προσανατολισμένα σε πρακτικά και μελλοντικά ζητήματα βιωσιμότητας.

Αναφορικά με τον πολιτισμό και τις δράσεις μας εκεί, προτιθέμεθα σύντομα να δημοσιεύσουμε μία ανοιχτή πρόσκληση σε εικαστικούς καλλιτέχνες που θα επιθυμούσαν να λάβουν μέρος στο 3ημερο Συμπόσιο που θα διεξαχθεί στο χώρο της Μονής στο Ροδοχώρι Νάουσας. Στόχος είναι οι καλλιτέχνες αφού εμπνευστούν από το χώρο και την ιστορία της Μονής να δημιουργήσουν δικά τους σύγχρονα έργα, μέσα από αυτή τη διαλεκτική βιωματική εμπειρία.

Τα έργα αυτά θα θέλαμε να εκτεθούν με μία νέα εκθεσιακή λογική, αν και δεν μπορώ να σας πω περισσότερα γι’ αυτό για να διατηρήσω το ενδιαφέρον σας! Την ίδια λογική θα επιχειρήσουμε να εφαρμόσουμε και σε μία άλλη έκθεση για τη Μονή, ιστορικού περιεχομένου. Στην περίπτωση αυτή θέλουμε να κάνουμε χρήση του crowdfunding. Έχουμε ζητήσει δηλαδή ήδη μέσω ανοικτής επιστολής από το κοινό να συνδράμει ώστε να εμπλουτιστεί η συλλογή μας με οπτικοακουστικό υλικό που σχετίζεται με τη Μονή, την ανιστόρησή της, οικογενειακές φωτογραφίες εκεί κ..α. Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να εμπλέξουμε ενεργά το κοινό σε στη δημιουργική διαδικασία σχεδιασμού μιας έκθεσης. Προετοιμάζουμε ακόμα ένα δεύτερο ντοκυμαντέρ και ένα επετειακό λεύκωμα. Τέλος, επειδή το ωραίο με τον πολιτισμό είναι ότι μπορεί να είναι απολαυστικός και ψυχαγωγικός, δεν πρέπει να λησμονήσω να αναφερθώ στην μεγάλη Πανήγυρη, που φέτος θα έχει θεματικό χαρακτήρα για πρώτη φορά. Φυσικά το θέμα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη Γαλλίαινα του Πόντου. Θα φιλοξενηθεί επίσης σχετικό θεατρικό. Σε άλλη χρονική στιγμή ετοιμάζουμε εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, όπως κυνήγι θησαυρού ενώ ετοιμάζεται και παιδικός διαγωνισμός βράβευσης της καλύτερης καταγραφής μαρτυρίας σχετική με τη Μονή, ώστε οι παλαιότεροι να έρθουν κοντά με τους μικρότερους και να μοιραστούν τις σκέψεις τους για τη Μονή. Ελπίζω όλα όσα ετοιμάζονται να τα απολαύσετε, όσο και εμείς απολαμβάνουμε τη διαδικασία προετοιμασίας τους».