Την δεύτερη εκδήλωση προς τιμήν του Διαμαντή Λαζαρίδη, εκπαιδευτικού, ο οποίος αφιέρωσε τη δράση του στην αδελφοσύνη των Ελλήνων του Πόντου με τα αδέλφια της καρδιάς τους που παρέμειναν ως μουσουλμάνοι στην Πατρίδα στον ιστορικό Πόντο, είναι αφιερωμένη η δεύτερη εκδήλωση μετά τον θάνατό του με τίτλο «Ανταλλαγή» στο χωριό που γεννήθηκε στο Σιδηρόνερο Δράμας, στο χώρο του «Πολιτιστικού κέντρου Διαμαντής Λαζαρίδης».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 στις 5 το απόγευμα, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας Σιδηρονέρου.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο συγγραφέας και πολύ καλός φίλος τους αείμνηστου Διαμαντή Λαζαρίδη, Βαχίτ Τουρσούν.

Θα ακολουθήσει η θεατρική παράταση «Η ανταλλαγή» του Κυριάκου Σ. Σαχανίδη σε επιμέλεια και σκηνοθεσία του Κώστα Σιδηρόπουλου από την Λυδία Καβάλας.

Η θεατρική αυτή παράσταση πριν λίγες ημέρες ανέβηκε στο Αρχαίο Θέατρο Φιλιππων, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές.

«Σα στράτας τι ξεριζωμού» δίλεπτο μονόπρακτο γραμμένο στην ποντιακή διάλεκτο από τον Σπύρο Αμάραντο.

Μουσικά θα πλαισιώσουν την εκδήλωση οι εξαιρετικοί καλλιτέχνες: Αντέμ Εκίζ, με άρωμα πατρίδας, ο οποίος θα ταξιδέψει από την όμορφη πόλη της Τραπεζούντας του Πόντου για να βρεθεί κοντά στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη μνήμη του φίλου του Διαμαντή Λαζαρίδη.

Επίσης θα συμμετέχουν στη λύρα ο Μιχάλης Καλιοντζιδης και ο γλυκολαλος Γιώργος Δημαρίδης.

Στους συμμετέχοντες θα υπάρχει προσφορά εδεσμάτων της ποντιακής κουζίνας και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν με δικό τους μεταφορικό μέσον, θα υπάρχει στη διάθεσή τους λεωφορείο (τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ και αναχώρηση μπροστά απο τα ΚΤΕΛ Δράμας στις 15.45 το μεσημέρι της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου 2023).