Μία ξεχωριστή εκδήλωση προγραμματίζει ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας για να τιμήσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με χαρτογραφημένη βιντεοπροβολή, με εικόνες της ιστορικής πορείας του ποντιακού ελληνισμού, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού στο κεντρικό κτήριο της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής Λάρισας, την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021 και ώρα 21:30.

Αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας, την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου, υπογράφουν ο πρόεδρος Χρήστος – Δημήτριος Τοπαλίδης και η γραμματέας Αναστασία Τρανουλίδου:

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του πόντου αποτελεί ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα που γνώρισε η ανθρωπότητα. Η συστηματική εξόντωση 353.000 αθώων, που πραγματοποιήθηκε από τους Νεοτούρκους και μετέπειτα τους Τούρκους εθνικιστές του Μουσταφά Κεμάλ, αποτελεί τμήμα της συνολικής Γενοκτονίας που συντελέστηκε στην Οθωμανική Τουρκία σε βάρος των χριστιανικών της πληθυσμών (Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων), της πρώτης Γενοκτονίας που γνώρισε ο σύγχρονος κόσμος και πρόδρομος του Ολοκαυτώματος.

Η 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αποτελεί για εμάς, τους απογόνους των επιζώντων της Γενοκτονίας, προσκλητήριο μνήμης, τιμής και αγώνα.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη των αδικοχαμένων προγόνων μας, ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας, σε συνεργασία με την εταιρία Interactive Light Designs, θα πραγματοποιήσει χαρτογραφημένη βιντεοπροβολή, με εικόνες της ιστορικής πορείας του ποντιακού ελληνισμού, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού στο κεντρικό κτήριο της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής Λάρισας, την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021 και ώρα 21:30.

Σεβόμενοι απόλυτα τα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού, η εκδήλωση δεν θα είναι ανοιχτή στο κοινό, θα προβληθεί ωστόσο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.