19 Μαΐου χαράχθηκαν 102 χρόνια από το 1919, χρόνος σηματοδότης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στο Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα ημέρα Τετάρτη 19.05.2021 και ώρα 19.05 μ.μ. στην πόλη του Ντίσελντορφ πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων Ντίσελντορφ και Περιχώρων «Ο Ξενιτέας», σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης η επιμνημόσυνη δέηση ως ελάχιστος φόρος τιμής των αδικοχαμένων ψυχών από τον Πατέρα Μιχαήλ Χαλκιαδάκη.

NTISELDORF.GENOKTONIA.19.5.20213 12

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ηλίας Τρ. Μαυρίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Μνήμη είναι ζωτική στην εξέλιξη, όπως το νερό, το οξυγόνο, ο ήλιος. Διαπλάθει τον άνθρωπο, τις κοινωνίες του, τους πολιτισμούς του. Η Μνήμη τον νουθετεί, τον συμπληρώνει, τον διδάσκει. Η Μνήμη του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και του Πόντου, είναι μέλος της συλλογικής Μνήμης της Ρωμιοσύνης. Είναι ζώσα και ζωτική. Το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, πρέπει να τίθεται στην ατζέντα της πολιτικής συγκρότησης και γεωπολιτικής άσκησης των ελληνικών κυβερνήσεων. Μέχρι τη δικαίωση».

NTISELDORF.GENOKTONIA.19.5.20213 3

Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος κα Μαρία Παπακωνσταντίνου επισήμανε: «Η σημερινή ημέρα έχει μόνο ένα μήνυμα: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Και δεν ξεχνάμε και ούτε πρόκειται να ξεχάσουμε και βρίσκονται και θα βρίσκονται πάντα δίπλα μας οι Ποντιακές Οργανώσεις και τα μέλη τους που κρατούν άσβεστη τη μνήμη και αποτελούν τη ζωντανή μνήμη όλης αυτής της σειράς από θηριωδίες που αναμένει την πολυπόθητη αναγνώριση που είναι θέμα χρόνου πότε θα έρθει. Και θα έρθει!».

NTISELDORF.GENOKTONIA.19.5.20213 8

Ο Αντιδήμαρχος κ. Josef Hinkel, στο χαιρετισμό του ανέφερε: «102 Χρόνια μνήμης στην Γενοκτονία μνήμης και τον διωγμό των Ελλήνων του Πόντου από την Πατρίδα τους».

NTISELDORF.GENOKTONIA.19.5.20213 14

Ακολούθησε απαγγελία από τον καλλιτέχνη και αντιπρόεδρο κ. Παρασκευά Λαβασά «Η σφαγή των Νηπίων της Ηρωικής Σάντας», της Ελένης Νυμφοπούλου - Παυλίδου που καθήλωσε το κοινό.

NTISELDORF.GENOKTONIA.19.5.20213 2

Η εκδήλωση συντονίστηκε από την κα Αναστασία Τσολακίδου.

NTISELDORF.GENOKTONIA.19.5.20213 4

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του συλλόγου Ποντίων Ντίσελντορφ και Περιχώρων «Ο Ξενιτέας», το οποίο εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν ο πρόεδρος Ηλίας Τρ. Μαυρίδης και ο γενικός γραμματέας Ιορδάνης Πετικίδης, «το παρόν στην εκδήλωση μνήμης έδωσαν ο Δρ. Χρήστος Κατζϊδης βουλευτής CDU κρατιδίου της ΒΡΒ, ο κ. Φώτης Ματεντζόγλου Επίτροπος Ευρωπαϊκών θεμάτων των LINKE, η Αντιδήμαρχος κα Ιωάννα Ζαχαράκη. Απερχόμενοι Προέδροι του Συλλόγου μας, καθώς Προέδροι και μέλη των αδελφών εθιμοτυπικών Συλλόγων Θρακιωτών, Κρητών, Θεσσαλών, Ηπειρωτών, η Ελληνική Κοινότητα Ντύσσελντορφ, η Γερμανό – Ελληνική Εταιρεία Ντύσσελντορφ, η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων της Γερμανίας.

NTISELDORF.GENOKTONIA.19.5.20213 1

Εκφράζουμε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας σε όλα τα παιδιά όλων των Συλλόγων τα οποία με ευλάβεια τίμησαν με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρα από κάθε άκρη της Ελλάδας μας.

NTISELDORF.GENOKTONIA.19.5.20213 18

Επίσης ευχαριστούμε την κα Ειρήνη Αναστασοπούλου δημοσιογράφου του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Deutsche Welle για την δημοσιογραφική κάλυψη. Η Ειρήνη εν τη Αληθεία. Η Ισχύς εν τη Ενώσει».