Διαδικτυακές αργατείες συνεδρίες λόγου για την ιστορία και λαογραφία των Ελλήνων του Πόντου, που αρχίζουν την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου και λήγουν την Κυριακή 11 Απριλίου 2021, διοργανώνουν η νεολαία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ), οι σύλλογοι Ποντίων Βαυαρίας και ο σύλλογος Ποντίων Βαΐμπλινγεν «Αργοναύτες».

Οι διαδικτυακές συνεδρίες θα αρχίσουν την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 18.00 Γερμανίας, με ευθύνη της νεολαίας της ΟΣΕΠΕ και θέμα «Το Αντάρτικο του Πόντου», με εισηγητή τον Δρ. Θωμά Αλεξιάδη.

Το Σάββατο 6 Μαρτίου 2021 και ώρα 19.00 Γερμανίας, με ευθύνη του συλλόγου Ποντίων Βαΐμπλινγκεν «Αργοναύτες», ο εισηγητής Σπάρτακος Τανασίδης, υποψήφιος δρ. ιστορίας / εθνολογίας του ΑΠΘ, θα αναπτύξει το θέμα «Ο Ελληνισμός στην Τσάλκα.

Την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021, και ώρα 18.00 Γερμανίας, με ευθύνη της νεολαίας της ΟΣΕΠΕ, η εισηγήτρια Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, φιλόλογος, εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου θα αναπτύξει το θέμα «Ποντιακά, πολύτιμη διάλεκτος των Ελλήνων».

Το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021 και ώρα 19.00 Γερμανίας με ευθύνη του συλλόγου Ποντίων Βαΐμπλινγκεν «Αργοναύτες», ο εισηγητής Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, θα αναπτύξει το θέμα «Αγώνες και εθνική προσφορά της εκ Πόντου οικογένειας Υψηλάντη».

Την Κυριακή 21 Μαρτίου 2021 και ώρα 18.00 Γερμανίας, οι σύλλογοι Ποντίων Βαυαρίας με τίτλο «Χαϊτέστε ας μαειρεύουμε…», με εισηγητή τον Θεόφιλο Γεωργιάδη από το Κτήμα «Ραγιάν» θα παρουσιάσει συνταγές και παρασκευή εδεσμάτων της ποντιακής κουζίνας - on camera. Την επιμέλεια της εκδήλωσης θα έχει ο Στάθης Ταξίδης.

Την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021 και ώρα 18.00 Γερμανίας οι σύλλογοι Ποντίων Βαυαρίας με τίτλο «Χαϊτέστε ας μαειρεύουμε…», θα παρουσιάσουν με εισηγητή τον Θεόφιλο Γεωργιάδη – Κτήμα «Ραγιάν», συνταγές και παρασκευή εδεσμάτων της ποντιακής κουζίνας – on camera και Αφιέρωμα στις Παρχαρομάνες του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου. Την επιμέλεια της εκδήλωσης θα έχει ο Στάθης Ταξίδης.

Την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021 και ώρα 19.00 Γερμανίας, με πρωτοβουλία της νεολαίας της ΟΣΕΠΕ η φιλόλογος Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, θα μιλήσει για τα Μαθήματα Ποντιακής Διαλέκτου.

Την Κυριακή 4 Απριλίου 2021 και ώρα 18.00 Γερμανίας, οι σύλλογοι Ποντίων Βαυαρίας με τίτλο «Χαϊτέστε ας μαειρεύουμε…», με εισηγητή τον Θεόφιλο Γεωργιάδη από το Κτήμα «Ραγιάν» θα παρουσιάσει συνταγές και παρασκευή εδεσμάτων της ποντιακής κουζίνας - on camera. Την επιμέλεια της εκδήλωσης θα έχει ο Στάθης Ταξίδης.

Την Κυριακή 11 Απριλίου 2021 και ώρα 18.00 Γερμανίας, οι σύλλογοι Ποντίων Βαυαρίας με τίτλο «Χαϊτέστε ας μαειρεύουμε…», με εισηγητή τον Θεόφιλο Γεωργιάδη από το Κτήμα «Ραγιάν» θα παρουσιάσει συνταγές και παρασκευή εδεσμάτων της ποντιακής κουζίνας - on camera. Την επιμέλεια της εκδήλωσης θα έχει ο Στάθης Ταξίδης.

Οι διαδικτυακές εκδηλώσεις λόγου για την ιστορία και τη λαογραφία των Ελλήνων του Πόντου, θα συνεχιστούν την Κυριακή 11 Απριλίου 2021 και την μεθεπόμενη Κυριακή, έως και τις 20 Ιουνίου 2021 και τις ώρες 19.00 – 19.00 Γερμανίας, με πρωτοβουλία της νεολαίας της ΟΣΕΠΕ με Μαθήματα Ποντιακής Διαλέκτου, με διδάσκουσα την φιλόλογο, εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου.